Ana SayfaGüncelHDP’de adaylar netleşti: Listede kimler var, öne çıkan isimler hangileri?

HDP’de adaylar netleşti: Listede kimler var, öne çıkan isimler hangileri?

HABER MERKEZİ – HDP, 24 Haziran seçimlerine yönelik milletvekili aday listesini parti genel merkezinde yapacağı toplantı ile bugün tamamlıyor. Netleşmeye başlayan listeye göre HDP, tutuklu milletvekili İdris Baluken’i Batman’dan aday gösteriyor. Partinin Diyarbakır’dan gösterdiği adaylar arasında en dikkat çekici isim ise Sur’daki yasak sırasında ilçede mahsur kalan ve çıktıktan sonra tutuklanan Remziye Tosun.

24 Haziran erken seçimlerine girecek partilerin milletvekili aday listeleri belirlenirken, liste hazırlıklarının devam ettiği bir diğer parti de Halkların Demokratik Partisi (HDP).

HDP MYK’si bugün parti genel merkezinde yapacağı toplantı ile milletvekili listelerine son şeklini verecek. sol adaylarla dikkat çeken HDP’de merak edilen konulardan biri de Kürt illerinde gösterilecek adayların isimleri.

BATMAN

Parti kulislerine göre bu isimlerden biri tutuklu milletvekili İdris Baluken. Baluken’in Batman’dan aday gösterileceği belirtiliyor.

Ezidi kimliğiyle bilinen ve Diyarbakır’dan geçtiğimiz seçimlerde milletvekili seçilen Feleknas Uca bu kez Batman’dan aday gösterildi.

DİYARBAKIR

HDP’nin Diyarbakır’dan gösterdiği adaylar arasında Dr. Selçuk Mızraklı yer alırken, en dikkat çekici isim ise Remziye Tosun.

Remziye Tosun, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları sürecinde 100 gün abluka altındaki bölgede mahsur kalmış, çıktıktan sonra ise tutuklanmıştı. Tosun’un Diyarbakır’dan kesin seçilecek bir yerden aday gösterildiği öğrenildi.

Yine HDP’nin daha önce İstanbul’dan aday gösterdiği Garo Paylan da Diyarbakır’dan gösterilen adaylar arasında yer aldı.

Diyarbakır’dan aday gösterilen diğer isimler ise Saliha Aydeniz ve Zubeyde Zümrüt oldu.

Diyarbakır listesindeki diğer isimler de şöyle: İmam Taşçıer, Semra Güzel, Dersim Dağ, Abdurrahman Durmuş, Mehmet Temizyüz, Ferda Fahrioğlu.

VAN

Van’dan aday gösterilen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yanı sıra Bedia Özgökçe Ertan ve gazeteci Tayyip Temel de Van’dan aday gösterilecek.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarından, İstanbul İl Eş Başkanı iken 1 Mayıs öncesindeki operasyonlarda tutuklanan Cengiz Çiçek de Van’dan aday gösterildi.

MARDİN

HDP, Mardin’den ise Mithat Sancar ve Pero Dündar’ı aday gösterdi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Ebru Günay da Mardin’den aday olacak isimlerden.

Süryani kimliğiyle bilinen Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Sorumlusu Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik de Mardin’den aday.

Mardin’den aday gösterilen tüm isimler sırasıyla şöyle: Mithat Sancar, Pero Dundar, Tuma Çelik, Ebru Günay, Gülbin Şahin Dağhan, Dilaver İnal.

HAKKARİ

Yine daha önce aday olacağı kulislere yansıyan tutuklu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven de Hakkari’den aday gösterilecek.

ŞIRNAK

HDP, Şırnak’tan Leyla Birlik’in yanı sıra Abdullah Güngen, Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir’i de aday gösterecek.

MUŞ

Adaylık için ismi geçenlerin başında olan ve 101 gündür tutuklu bulunan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun aday olmayacağını bildirdiği öğrenildi. HDK’nin diğer Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit Muş’tan aday gösterilecek.

URFA

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın oğlu ve HDP Mardin eski İl Eş Başkanı Ömer Öcalan da Urfa’dan aday gösterildi.

KARS, SİİRT

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise yeniden Kars’tan aday oldu. Grup Başkanvekilli Meral Danış Beştaş ise Siirt’ten aday oldu.

HATAY

HDP’de TİP kurucu üyelerinden sanatçı Barış Atay Hatay’dan aday olacak.

MERSİN

Uzun bir dönem Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanlık görevini yürüten ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde de HDP’den seçilen Rıdvan Turan Mersin’den aday gösterildi.

ADANA

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Adana’dan aday gösterildi.

İSTANBUL, AYDIN, ANKARA, İZMİR, KOCAELİ

Öte yandan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan İstanbul’dan aday gösterildi. Gazeteci Ahmet Şık da İstanbul 2’nci Bölgeden aday gösterildi. İstanbul’daki adaylardan bir diğeri de ekonomist Erol Katırcıoğlu. İslami kimliğiyle bilinen Hüda Kaya da yeniden İstanbul’dan aday oldu. Alevi kimliğiyle bilinen Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu da İstanbul adaylarından.

Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan Dilşad Canbaz, Erkan Baş, Halkevleri Genel Başkanlığı’nı önceki dönem yürüten Oya Ersoy da İstanbul adaylarından.

Sanatçı Ferhat Tunç Aydın’dan aday gösterilirken, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da Ankara’dan aday olacak. Yüksel Caddesi’nde “İşimizi geri istiyoruz” eylemleriyle kamuoyunun yakından tanıdığı Veli Saçılık’ın da Ankara’dan aday gösterileceği kesinlik kazandı.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni ise İzmir’den aday gösterilirken, HDP’nin önceki dönem eş genel başkanlığını yapan Serpil Kemalbay da İzmir’den aday olan isimler arasında. Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi ve aynı zamanda Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyeliği de yapan Prof. Dr. Nurettin Turgay da İzmir’den aday gösterilecek.

KHK ile ihraç edilen yazar-akademisyen Ömer Faruk Gergerlioğlu da Kocaeli’den aday olacak.

Partinin aday tanıtım toplantısı yarın (22 Mayıs) düzenlenecek.

Previous post
Şizofren hastası engelli tutukluya rapora rağmen ilaç verilmiyor
Next post
Afrin'deki isimler Türkçeleştiriliyor; Kürt, Ezidi ve Alevilere dair izler bir bir siliniyor