Ana SayfaEkonomiHükümetin ‘seçim finansmanı’: Karşılıksız para basılıyor, sonu enflasyon

Hükümetin ‘seçim finansmanı’: Karşılıksız para basılıyor, sonu enflasyon

HABER MERKEZİ – Hükümetin 24 Haziran seçimleri öncesi verdiği ekonomik teşvik ve vaatler için ihtiyaç duyulan para Merkez Bankası tarafından basılıyor. Tedavüldeki para miktarı hızla artış gösterirken, iktisatçı Ege Cansen bu durumu “karşılıksız para basmak” sözleriyle değerlendiriyor ve sonunun enflasyon olacağını ifade ediyor.

Hükümet ekonomide ikramiye ve teşvik vaatlerinde bulunurken, destek paketleri ve ikramiyeler ile birlikte kamunun ihtiyacı olan para Merkez Bankası (TCMB) tarafından basılıyor.

Öyle ki TCMB, dört ayda 10 milyar TL (Türk Lirası) para bastı. Böylelikle Ocak ayında 124 milyar olan tedavüldeki para miktarı 134 milyar TL’ye ulaştı, son dokuz yılda ise 96 milyar TL artış gösterdi.

Tedavüldeki para miktarının artışını Sözcü’den Bora Erdin’e değerlendiren İktisatçı Ege Cansen, bu durumu “Buna karşılıksız para basma denir” diyerek yorumladı ve ileride enflasyona neden olacağını söyledi.

İktisatçı Cansen’in değerlendirmesi şöyle:

“Hükümetlerin seçim havasına girdiklerinde ki açıklanan paketler bunu gösteriyor. Bu tür ortamlarda maliye bütçe açığı verir. Normal olarak ya vergi artışına gidilir ya da borçlanma yöntemi seçilerek kamu borcu artırılır. Devletin aslında parası yoktur devleti yönetenler para yerler. Para üretimi için iki farklı yöntem vardır bir tanesi işin ahlaksız yoludur. Bu da Merkez Bankası’na para bastırmaktır. Buna bütçe avansı denir. Maliye der ki; ‘vergi topluyorum ama yetmiyor, borçlandım olmuyor’ o zaman ahlaksız olarak nitelendirdiğimiz yöntem olan para basmaya yönelir. Buna karşılıksız para basmak denir. Basılan parayı Hazine ileride vergi toplayarak ödeyeceğini söyleyerek avans alır. En son Merkez Bankası’ndan avans çekmek için bir tavan konuldu kanunla. Çekilen avansın bütçenin yüzde 15’ini geçmemesi gerekiyor. Enflasyonun kelime anlamı ‘şişme’dir. Burada şişen para miktarıdır. Açıklanan enflasyon rakamları da işte bu para şişmesidir.”

Previous post
DSG, Bağdadi'nin saklandığı iddia edilen kasabayı kuşattı
Next post
16 yaşındaki kız çocuğunu öldüren erkeğe 'indirimsiz' 24 yıl hapis