Ana SayfaGüncelİnce: Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacak

İnce: Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacak

HABER MERKEZİ – CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, anadilinde eğitim ve Kürt sorunun çözümü konusunda açıklamalarda bulundu. CNN Türk’te konuşan İnce, “Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacaktır. Bir televizyon kanalını bunun tartışılması için tahsis edebiliriz. Yıllarca bu konuyu konuşabiliriz” dedi.

Dün akşam CNN Türk televizyonunda soruları yanıtlayan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, vaatlerine değindi, Kürt sorununa dair açıklamalarda bulundu.

Parlamenter sisteme geçiş, OHAL’in kaldırılması

İnce, vaatleri arasında yer alan parlamenter sisteme geri dönüş ile ilgili takvimin nasıl işleyeceğini anlattı.

İnce, cumhurbaşkanı olması halinde hemen parlamenter sisteme geri dönüşün mümkün olmayacağını, bunun için öncelikle onarım sürecinin işlemesi gerektiğini dile getirdi.

Parlamenter sisteme dönüşün iki yıl sürebileceğini söyleyen İnce, cumhurbaşkanı olursa OHAL’i yemin eder etmez kaldıracağını aktardı:

“24 Haziran’da seçildim, 25’inde parlamenter sisteme dönecek miyiz; hayır dönmeyeceğiz. Nasıl dönelim? Önce onarımı yapmak zorundayız.

“İki yıl içinde şeffaf bir devlet yapısı, bağımsız mahkemeleri, verdiğimiz vaatleri yapmalıyız. Mesela OHAL’i hemen bir günde kaldırmamız lazım. Yemini eder etmez bunu yapmamız lazım. Bütün bu onarımı sağladıktan sonra neden olmasın.”

Dokunulmazlıklar, Demirtaş ve Kürt sorunu

Öte yandan İnce bir kez daha dokunulmazlıklar konusunu hatırlattı.

Mecliste gerçekleştirilen dokunulmazlık oylamasında partisi CHP ile farklı görüşte olduğunu söyleyen İnce, “Dokunulmazlıklar kaldırılmasıydı 2016’daki referandumda Selahattin Demirtaş hapiste olmazdı, referandum da geçmezdi” dedi.

Kürt sorunun şimdiye kadar siyasetçiler tarafından samimiyetle çözülmeye çalışılmadığını belirten İnce, şu açıklamada bulundu:

“Bir, çocuklarımıza önce resmi dili Türkçe’yi öğreteceğiz. İki sonra da evinde ne konuşuyorsa anadilini de öğreteceğiz. Üç uluslararası bir dil öğreteceğiz.

“81 milyona beraber mi yaşamak istediklerini, ayrı mı yaşamak istediklerini soracağız. TRT benim cumhurbaşkanlığımda benim borazanım olmayacak. TRT ekranlarında bu soru tartışılacak.

“Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacaktır. Bir televizyon kanalını bunun tartışılması için tahsis edebiliriz. Yıllarca bu konuyu konuşabiliriz.”

Previous post
Cezası onanan HDP'li Baluken'den açıklama
Next post
Kanada'da restoranda patlama: 3'ü ağır 15 kişi yaralı