Ana SayfaDünyaİrlanda’da referandum: Yüzde 66 ile ‘Kürtaja Evet’

İrlanda’da referandum: Yüzde 66 ile ‘Kürtaja Evet’

HABER MERKEZİ – İrlanda’da düzenlenen kürtaj referandumuna katıların yüzde 66’sı ‘Evet’ dedi. Böylelikle İrlanda’da 12 haftaya kadar olan hamileliklerde kürtaj yapılabilecek.

İrlanda’da, yıllardır tartışılan ve kürtajı yasaklayan yasal düzenlemenin kaldırılıp kaldırılmamasına karar vermek için dün sandık başına gidildi.

Oy verme işleminin tamamlandığı referandumda, İrlandalılara ‘gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin anayasaya eklenen 8. değişiklik maddesinde değişiklik isteyip istemedikleri’ soruldu.

Sayım işlemleri tamamlanırken, yaklaşık 3 milyon 200 bin kişinin seçmenin bulunduğu İrlanda’da referanduma katılım oranı yüzde 64 oldu.

Resmi seçim sonuçlarına göre referanduma katılanların yüzde 66,4’ü ‘Evet’ derken, seçmenlerin yüzde 33,6’sı ise değişikliğe ‘Hayır’ dedi.

Böylelikle İrlanda parlamentosunun, kürtaj için yeni düzenlemeler yapabilmesinin önü açıldı.

Yeni düzenlemeyle birlikte, İrlanda’da 12 haftaya kadar olan hamileliklerde kürtaj yapılabilmesi sağlanacak. 12 haftadan 24 haftaya kadar olan gebeliklerde ise, annenin ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartı aranacak.

İrlanda’da kürtaja 1983’ten beri izin verilmiyordu

1983’ten bu yana yürürlükte olan anayasadaki 8. değişiklik maddesine göre, İrlanda’da kürtaj yasaktı.

Cinsel saldırı sonucu oluşan gebelik durumlarında dahi kürtajın yasak olduğu ülkede, fetal büyüme bozuklukları tespit edilse dahi kürtaja izin verilmiyordu.

2013 yılında yapılan değişiklikle kürtaja sadece doğrudan gebelikle bağlantılı hayati bir tehlike söz konusuysa izin verilmesi kararlaştırılmıştı. Maddenin değiştirilmesine, 2012’de kürtaj izni verilmeyen bir kadının doğum sırasında yaşamını yitirmesi yol açmıştı.

Söz konusu düzenlemeye göre kürtaj yasağını ihlal edenlere ise 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu.

Katolik kilisesinin güçlü olduğu İrlanda, kürtaj yasası nedeniyle uzun yıllardır Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlanıyordu.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Cortázar'ın iki kitabı 'Sınav' ve 'Andrés Fava’nın Güncesi' raflarda yerini aldı
Sonraki Haber
Bodrum'da iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi yaşamını yitirdi