Ana SayfaGüncelJandarma Kriminal Raporu’na göre Berkin Elvan’ı vuran polis yüzde 70 Fatih Dalgalı

Jandarma Kriminal Raporu’na göre Berkin Elvan’ı vuran polis yüzde 70 Fatih Dalgalı

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davanın altıncı duruşması görülüyor. Duruşmada polislere ‘Çocuk katilleri’ diyen Gülsüm Elvan’a, sanık avukatları “Bunu mu dinleyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. Savcı mütaalasında Jandarma Kriminal Raporu’na atıfta bulunarak, görüntülerde yer alan polisin yüzde 70 Fatih Dalgalı olduğunun tespit edildiğini belirtti. Dalgalı’nın tutuklanması yönündeki talebi reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 6’ıncı duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Davaya Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, iki tarafın avukatları katıldı. Ayrıca duruşmayı Gezi Şehit, Gazi ve Aileleri Platformu, Taksim Dayanışması ve Cumartesi Anneleri gibi demokratik kitle örgütü temsilcileri ile HDP Milletvekili Hüda Kaya, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve Ethem Sarısülük’ün abisi İkrar Sarısülük’ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi izledi.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre hala Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı ise mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Tanık ifadeleri ile başlayan duruşmada konuşan Okmeydanı Hastanesi’nde memur olan Cahit Turan, “Ben Berkin Elvan’ı görmedim. Hemşireden tutanak aldım. Torpil teslim aldım 4-5 tane, onları da polise teslim ettim” dedi.

Gezi eylemleri sırasında ZET tüfeği kullanan tanık polis Ali Keleş ise olayın olduğu gün Okmeydanı’nda olduğunu ancak Dalgalı’yı tanımadığını söyledi.

Tanıklar Dalgalı’yı teşhis edemediklerini iddia etti

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan Emin Yıldız da SEGBİS ile bağlandığı duruşmada tanık olarak dinlendi. Yıldız, Gezi eylemleri sırasında kalkan personeli olduğunu ve ZET kullanma sertifikası olmadığını belirtti. Sanık Dalgalı ile aynı ekipte çalıştığını ancak kendisinin ne görev yaptığını bilmediğini öne süren Yıldız’a olay gününe ilişkin görüntüler izlettirildi.

Mahkeme başkanı Canel Rüzgar olay anına ilişkin görüntüleri izleyen tanığa, “Dalgalı’yı teşhis ettin mi? Kolu sargılı kişi o mu?” diye sordu.

Görüntülerin net olmadığını savunan Yıldız, sargılı kolu göremediğini ama ten rengini gördüğünü söyledi. Yıldız, “Görüntüler net değil. Dalgalı olduğu söylenen kişi beyaz tenli ama Dalgalı esmer” dedi.

Sanık avukatlarından anne Elvan’a: ‘Bunu mu dinleyeceğiz’

Tanık ifadelerinin ardından konuşan anne Gülsüm Elvan, “Pazar günü anneler günü. Annelerinizi ararken Berkin’i hatırlayın. Yürüyüş yokken niye ateş ettiniz? Benim çocuğumun suçu yoktu. 14 yaşında bir çocuktu. Çocuk katilleri” dedi ve salondan çıktı.

Anne Elvan salondan çıktıktan sonra sanık polisin avukatları, “Her duruşma aynı şey yaşanıyor. Her seferinde bunu mu dinleyeceğiz” diye bağırdı.

Elvan ailesinin avukatları ise “Yaptığınız terbiyesizlik ve şımarıklıktır” diyerek tepki gösterdi. Duruşmaya ara verildi.

Kriminal Raporu’na göre Berkin’i vuran polis yüzde 70 Fatih Dalgalı

Verilen aranın ardından duruşmaya tanık polislerin dinlenmesi ile devam edildi. Tanıkların dinlenmesinin ardından savcı duruşmaya ilişkin mütalaasını verdi.

MA’nın haberine göre mütalaasında İstanbul Jandarma Kriminal Raporu’na atıfta bulunan savcı, görüntülerde yer alan polisin yüzde 70 Fatih Dalgalı olduğunun tespit edildiğini, aynı görüntünün Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilerek, tespitinin bir kez daha yapılmasını istedi.

Avukat Can Atalay ise Jandarma Kriminal Raporu’nun yeterli olduğunu ifade ederek, ATK’ye gönderilmesine gerek olmadığını dile getirdi.

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada olay anındaki ve sonrasındaki görüntülerin incelenmesi için görüntüler İstanbul Jandarma Kriminal’e gönderilmişti.

Sanık polise tutuklama yok

Mahkeme heyeti ise verdiği ara kararında, sanık polis Fatih Dalgalı’nın yer aldığı 9. Birlikteki 6 polisin ve aynı gün ‘ZET’çi olarak Okmeydanı’nda görev yapan 15 polisin tanık olarak dinlenmesini kararlaştırdı.

Kararda, İstanbul Jandarma Kriminal’den gelen ve görüntülerde yer alan kişinin yüzde 70 olarak sanık polis Fatih Dalgalı olarak değerlendirilen raporun Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine yer verdi.

Avukatların olay yerinde keşif yapılması yönündeki talebinin ileriki duruşmalarda değerlendirileceğini belirten mahkeme, Fatih Dalgalı’nın teşhis işlemleri için Van’da talimat yazılacak mahkemede hazır edilmesine de karar verdi.

Dalgalı’nın tutuklanması yönündeki talebi ise reddeden mahkeme, duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
IŞİD’in beş lideri DSG operasyonunda yakalandı
Sonraki Haber
Trump-Kim Jong-un görüşmesinin yeri ve zamanı belli oldu