Ana SayfaDünyaKatliamın ardından: İsrail güçlerinin saldırısına rağmen Filistinlilerden protesto

Katliamın ardından: İsrail güçlerinin saldırısına rağmen Filistinlilerden protesto

HABER MERKEZİ – Filistinliler, dün Gazze’de İsrail güçleri tarafından öldürülenlerin cenaze törenlerini gerçekleşti ve ülke genelinde grev yaptı. ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasına yönelik başlayan protestolar ise Nakba-Felaket Günü’nde devam etti. Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin ateş açması sonucu 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği dün Kudüs’te açılmıştı.

Trump’ın video bağlantısıyla yaptığı konuşmayla gerçekleşen açılış, Filistinliler’in İsrail devletinin 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve ertesinde evlerini terk etmeye zorlandıkları 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü’nü anmak amacıyla düzenleyeceği gösterilerin öncesine denk gelmişti.

Dün Gazze sınırında düzenlenen protestolara gerçek mermilerle saldıran İsrail güçleri, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinliyi öldürmüştü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin saldırısı sonucu en az 61kişinin yaşamını yitirdiğini, 2700 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Saldırılarda kullanılan biber ve göz yaşartıcı gazın etkisiyle sekiz aylık bir bebek de hayatını kaybetmişti.

Nakba Günü’nün 70’inci yıldönümü

Nakba Günü’nün 70’inci yıldönümü olan bugün de protestolar devam etti.

Protestolar, genel grev nedeniyle okulların, üniversitelerin, bankaların, kamu ve özel şirketlerin kapalı olduğu Gazze ve Batı Şeria’da sürdürüldü.

İsrail güçlerinin dün olduğu üzere bugün de protestoda bulunan Filistinlilere ateş açtığı belirtilirken, Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bugünkü protestolarda 1 Filistinlinin İsrail güçlerince açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiği duyuruldu.

“Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” tamamlanıyor

“Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” kapsamında Filistinliler, 30 Mart’ta eylemlerine başlamıştı.

Filistinlilerin “Toprak Günü” olarak andığı 30 Mart, 1976’da topraklarına el konulmasını protesto eden 6 Filistinlinin öldürülmesinin yıl dönümü.

“Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”nün 6 haftadır sürüyor ve Nakba Günü olarak anılan 15 Mayıs’ta (bugün) sona ermesi planlanıyor.


Gazze’deki protestolarda onlarca Filistinli öldürüldü: Dünya ne tepki verdi?

Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımdır