Ana SayfaDünyaKatliamın ardından: İsrail ile Türkiye’den karşılıklı açıklama ve misillemeler

Katliamın ardından: İsrail ile Türkiye’den karşılıklı açıklama ve misillemeler

HABER MERKEZİ – Nakba Günü öncesine denk gelen ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını protesto eden onlarca Filistinli’nin İsrail güçlerince öldürülmesinin ardından Türkiye ve İsrail liderleri karşılıklı suçlamalarda bulundu. İki ülke arasında ekonomik ve diplomatik misillemeler de gerçekleşti.

Gazze’de onlarca Filistinli’nin İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin ardından İsrail-Türkiye gerilimi yaşanıyor.

Karşılıklı diplomatik misillemeler

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Naeh’e, Gazze sınırında yaşananlar nedeniyle İsrail’in tutumunun protesto edildiği ve ‘bir süre ülkesine dönmesinin uygun olacağı’ iletildi.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi ise İsrailli elçinin 2011’deki gibi Türkiye’den süresiz gönderilmiş olabileceğine işaret etti.

Naeh’in, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak ‘bir süre ülkesine dönmesinin uygun olacağının’ iletilmesinin hemen ardından benzer bir adım da İsrail’den geldi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kudüs Konsolosu’nun ülkeyi terk etmesini talep etti.

İsrail’den ekonomik misilleme

Bu gelişmelerin ardından İsrail, Türkiye’den tarım ürünleri ithalatını dondurduğunu açıkladı.

Kararı Twitter’dan duyuran İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, “İki yüzlü bir şekilde İsrail’e ahlak dersi vermeye çalışan bir ülkeye destek olmayacağız” dedi.

Erdoğan ile Netanyahu’dan karşılıklı suçlamalar

İki ülke arasında yaşanan gerilim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Twitter üzerinden karşılıklı açıklamalarıyla devam etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Netanyahu, İngilizce ve İbranice yazdığı ilk mesajında “Erdoğan Hamas’ın en büyük destekçilerinden biri bu yüzden terörizm ve katliamın ne olduğunu iyi bildiğine şüphe yok” dedi.

Bunun ardından İbranice ikinci bir mesaj yayınlayan İsrail Başbakanı, “Kıbrıs’ın kuzeyini binlerce Türk askeriyle işgal eden ve Suriye’yi de işgal eden bir adam, kendimizi Hamas’tan korurken bize akıl veremez” dedi ve ekledi:

“Ellerinde Türkiye ve Suriye’de sayısız Kürdün kanı olan bir adam bize savaş etiği hakkında ders verebilecek son kişidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu suçlamaya Twitter’dan yayınladığı İngilizce mesajla yanıt verdi:

“Netanyahu’ya hatırlatırım:

“Hamas bir terör örgütü değildir, Filistinliler de terörist değildir. Hamas Filistin yurdunu bir işgal gücüne karşı savunan bir direniş örgütüdür.

“Dünya zalimlere karşı Filistin halkıyla dayanışma içinde.”

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği 14 Mayıs’ta Kudüs’te açılmıştı.

Trump’ın video bağlantısıyla yaptığı konuşmayla gerçekleşen açılış, Filistinliler’in İsrail devletinin 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve ertesinde evlerini terk etmeye zorlandıkları 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü’nü anmak amacıyla düzenleyeceği gösterilerin öncesine denk gelmişti.

Dün Gazze sınırında düzenlenen protestolara gerçek mermilerle saldıran İsrail güçleri, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinliyi öldürmüştü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin saldırısı sonucu en az 62 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2700 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Saldırılarda kullanılan biber ve göz yaşartıcı gazın etkisiyle sekiz aylık bir bebek de hayatını kaybetmişti.