Ana SayfaDünyaKendisine cinsel saldırıda bulunan erkeği öldüren kadına idam cezası verildi, Af Örgütü çağrı yaptı

Kendisine cinsel saldırıda bulunan erkeği öldüren kadına idam cezası verildi, Af Örgütü çağrı yaptı

HABER MERKEZİ – Sudan’da zorla evlendirildiği ve kendisini cinsel saldırıya maruz bırakan eşini öldüren Nura Hüseyin idam cezasına çarptırıldı. İnsan hakları örgütleri düzenledikleri ‘Nura İçin Adalet’ kampanyası ile infaz kararının bozulması için mücadele ediyor.

Sudan’ın Omdurman şehrinde Nura Hüseyin isimli kadın eğitimine devam edip öğretmen olmak isterken 16 yaşındayken, ailesi tarafından zorla evlendirildi.

Hüseyin, defalarca evden kaçtı ancak ailesi onu her defasında evlendirildiği erkeğin evine geri gönderdi.

Hüseyin zorla evlendirildiği erkek tarafından tecavüze uğradığını, bu erkeğin kuzenlerinin de tecavüz sırasında kendisini zorla yere yatırıp ona yardım ettiklerini anlattı.

BBC Türkçe’nin Reuters’a dayandırdığı habere göre Hüseyin ertesi gün tekrar kendisine cinsel saldırı girişiminde bulunan erkeği meşru savunma hakkını kullanarak öldürdü.

Olaydan sonra Hüseyin, yanlarına gittiği ailesi tarafından polise teslim edildi.

Erkeğin ailesi ‘idam’ dedi, mahkeme onayladı

Şeriat kuralları ile yönetilen ülkede mahkeme, 19 yaşındaki Hüseyin’i ‘kasıtlı adam öldürmekten’ suçlu buldu ve idam cezasına çarptırdı.

Davanın hâkimi, eşinin ailesi tazminat ödenmesi teklifini reddedince, Nura Hüseyin hakkında verilen idam cezasını onayladı. Hüseyin avukatlarının bu kararı temyiz etmek için 15 gün süresi var.

Hüseyin’e verilen cezanın kaldırılması için mücadele eden insan hakları aktivistleri, Twitter’da da #JusticeforNoura (Nura için Adalet) etiketiyle kampanyalar düzenlemeye başladı.

‘Nura çok cesur bir kız’

Mahkemenin kararı bozması için kampanya yürüten insan hakları kuruluşlarından ‘Şimdi Eşitlik’ adlı grubun üyesi Yasemin Hasan, “Sudan çok ataerkil bir yer, toplumsal cinsiyet normları güçlü bir şekilde uygulanıyor” dedi.

Nura Hüseyin’in ‘sistemin kurbanı’ olduğunu belirten Hasan şöyle devam etti:

“Burası kız çocuklarının 10 yaşında evlenmesine izin verilen bir yer. Erkekler kadınlar üzerinde yasal hamilik yapıyor. Kadınlardan dümdüz dar bir çizgide yürümeleri, emirleri çiğnememeleri isteniyor.

Nura çok cesur bir kız. Eğitim almak, bu dünyada iyi biri olmak isteyen bir kız. Başına gelenlerin esiri oldu, o bu sistemin kurbanı.”

‘Kabul edilemez bir zulüm’

Uluslararası Af Örgütü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; ‘nefsi müdafaa olarak tecavüzüne uğradığı kocasını öldüren’ genç kadına verilen idam cezasının, ülkede ‘çocuk yaşta evlilikler, zorla yapılan evlilikler ve aile içi tecavüz olaylarıyla yetkililerin yeterince mücadele edemediğinin de göstergesi olduğunu kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü’nün temsilcisi Seif Magango da Hüseyin’e verilen cezanın ‘kabul edilemez bir zulüm’ olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Sudanlı yetkililer bu haksız cezayı bozmalı ve hafifletici sebepler göz önüne alınarak Nura’nın adilce yeniden yargılanmasını sağlamalarıdır.”

Previous post
Demirtaş, Erdoğan'ın 'tamam'ını değerlendirdi: Onurlu çekilmenin altyapısını hazırlıyor
Next post
Frida Kahlo'dan Francis Bacon'a: John Berger'in "Portreler"i raflarda