Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu, CHP’nin seçim beyannamesini açıkladı

Kılıçdaroğlu, CHP’nin seçim beyannamesini açıkladı

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Beyannamede ekonomi, tarım ve eğitimle ilgili vaatler ön plandaydı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da düzenlenen aday tanıtım etkinliğinde partisinin seçim bildirgesini açıkladı.

CHP’nin beyannamesinde ekonomi, tarım ve eğitimle ilgili vaatler ön plana çıkarken, Kürt sorununun da 4 yıl içerisinde çözüleceği vaat edildi.

“Türkiye istibdat değil, hürriyet istiyor. Tek adam rejimi değil, demokrasi istiyor. Mafya devleti değil, haktan yana devlet istiyor” diyen Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ekonomi

“Bu düzenden memnun olan tek sınıf var o da rantiye sınıfı. Türkiye ekonomisi büyük bir dönüşüme ihtiyaç duyuyor. Bu da planlamayla olur. Onların seçim bildirgesi ranta dönük, bizimki insana ve üretime dönük olacak.”

“Türkiye’nin geleceğini planlamak için İnsani Gelişme Stratejileri ve Bilgi Politikaları kurumunu kuracağız. Bu kurumda Türkiye’nin sen saygın bilim insanları üniversitelerde bilgi üretecek, bir yandan da geleceği planlayacak.”

“Vergi borcu olmayan KOBİ’lere, 1 yıl süreyle sıfır faizle kredi vereceğiz.”

“Asgari ücret net 2200 lira ve vergisiz olacak. En düşük emekli aylığı 1500 lira olacak. 4 milyon 210 bin kişiye istihdam yaratacağız.”

“OHAL kaldırılacak. Siyasi ahlak kanunu çıkacak. Yolsuzluk yapanın Meclis’te yeri yoktur.”

Tarım

“Tarımda kendine yeten bir Türkiye vardı, şimdi saman ithal ediyoruz. Türkiye’nin kurucu ayarlarına geri döneceğiz. Karadeniz’de fındık borsasını kuracağız, fiyatı Türkiye belirleyecek. 5 yıl içinde tüm kırsala 40 bin ziraat mühendisi, teknisyeni atayacağız. Tarım teknolojileri liseleri kuracağız.”

“Tarımda Türkiye’yi dünya lideri yapacağız. Borçları, faizleri silecek, sıfır faizli kredi vereceğiz.”

Eğitim

“Üniversitelerin bilimsel, mali özerkliği olacak, baskıdan kurtulacak. Öğrenciler üniversite yönetiminde söz ve karar sahibi olacak. Darbe kurumu olan YÖK’ü kaldıracağız. İnsan kaynakları bakanlığı kuracağız.”

“1 yıl içinde 180 bin öğretmeni atayacağız. Sözleşmeli öğretmen ayıbını kaldıracağız, öğretmen kadroludur. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak. Öğretmenler için ayrı kanun çıkaracağız. 24 Kasım öğretmenler gününde birer maaş ikramiye vereceğiz.”

“Barış akademisyenleri en kısa sürede üniversitelerine dönecek.”

Toplumsal barış ve dış politika

“İsterseniz buna Kürt sorunu, isterseniz toplumsal barış sorunu deyin. Bu sorunun çözüm yeri TBMM’dir. 35-40 yıldır bunu çözemeyenler siyasilerdir. Bu sorunu kim çözecek? Cevabı çok basit. Bu işi demokrasiye inanan, terörle mücadeleden ödün vermeyecek, birlikte yaşamaya inanan kişiler çözer. Bu sorunu 4 yıl içinde çözeceğiz.”

“Bütün komşularımızla 1 yılda barışacağız. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kuracağız. Filistinli vatandaşlara vizeyi kaldıracağız. Bizim onurumuzu zedeleyen Mavi Marmara anlaşmasını iptal edeceğiz.”

Kılıçdaroğlu, 21 Mart Newroz bayramının resmi tatil olması gerektiğini de söyledi.