Ana SayfaÖzelKılıçdaroğlu’nun ‘geniş ittifak’ çağrısına HDP’den yanıt | ÖZEL

Kılıçdaroğlu’nun ‘geniş ittifak’ çağrısına HDP’den yanıt | ÖZEL

HABER MERKEZİ – CHP’nin 24 Haziran erken seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı için belirlediği isim olan Muharrem İnce’nin adaylığının ilan edildiği etkinlikte konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı ‘geniş ittifak’ çağrısı sonrası Gazete Karınca’ya konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, CHP ile HDP arasında ittifak konulu devam eden bir görüşmenin bulunmadığını açıkladı.


Haber: Altan Sancar


24 Haziran erken seçim kararı ardından bir yandan partilerin cumhurbaşkanları adayları netleşirken, diğer yandan da TBMM’de çoğunluğun elde edilmesi amacıyla ittifak arayışları ve tartışmaları devam ediyor.

AKP ile MHP’nin oluşturduğu ve ‘Cumhur İttifakı’ olarak adlandırılan ittifak ilan edilen ilk ittifak olurken, geçtiğimiz günlerde de CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP arasında milletvekilliği seçimleri için ittifak kurulacağı ilan edilmişti.

Muhalefet açısından büyük önem taşıyan meclis çoğunluğunun elde edilmesi amacıyla oluşturulan ittifaka HDP’nin dahil edilmemesi tartışmaları gündemdeki yerini korurken, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada ‘CHP kararlı bir tutum sergileyemedi’ diyerek CHP’yi eleştirmişti.

CHP’li Atıcı: HDP ile görüşüldü

CHP’nin cumhurbaşkanı adayının ilan edildiği etkinlikte konuşan Kılıçdaroğlu’nun ‘geniş ittifak’ çağrısı üzerine “HDP ile görüşme olacak mı?” sorusunu CHP’li Gürsel Tekin ve Aytuğ Atıcı ile HDP’li Garo Paylan yanıtladı.

Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinlik ardından ‘Görüşmeler devam edecek mi?’ sorusunu cevaplayan CHP’li Gürsel Tekin görüşmelerin devam edeceğini ve Cumartesi günü sonlanacağını belirtti.

İttifakın meclis çoğunluğu için önemine değinen Tekin, “Bizim temel arzumuz bütün renklerin, kendilerini riske sokmadan bir çatı altında, sıfır baraj ittifakında bir araya gelmesidir” dedi. Tekin, “HDP ile bir görüşme olacak mı?” sorusuna ise “Olacak, ancak zamanını bilmiyorum” şeklinde cevap verdi.

Ekinlik sonrası konuşan bir diğer CHP’li isim olan Aytuğ Atıcı ise HDP ile görüşüldüğünü belirterek, “HDP’nin baraj sorunu bulunmuyor, ancak bizlerin tek bir oy bile kaybetme lüksümüz bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zaten birlikte olacağız, umarım benzer bir birlikteliği milletvekili seçimleri için de kurabiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.

HDP’li Paylan: Açıklama CHP tabanından gelen baskıyı hafifletmek için yapıldı

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından Gazete Karınca’ya konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise CHP ile devam eden bir ittifak görüşmesinin bulunmadığını belirtti.

CHP’nin kararını verdiğini belirten Paylan, şunları kaydetti:

“CHP ile devam eden bir görüşme bulunmuyor, zaten kendileri kararlarını verdiler ve ilan ettiler. Bu anlamda Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını CHP tabanından gelen ‘HDP neden dışarıda’ baskını hafifletme amacıyla yapılmış bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Onlar tercihlerini yaptılar, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP ile ittifak yaptılar; HDP’yi ise dışarıda ve baraj riski ile karşı karşıya bıraktılar. Bu durumda mecliste çoğunluğu elde etme amacı ile ilgili ciddi bir sıkıntı yaratacaktır, çünkü mecliste çoğunluk elde edilmek isteniyorsa HDP bu ittifakta yer almalıydı.”

Previous post
Tehdit olarak ‘güçlü adamlar’ Time’da: Putin, Erdoğan, Duterte ve Orban
Next post
Gül doğruladı: Akar ve Kalın beni ziyaret etti, tehdit söz konusu değil