Ana SayfaGüncelKONDA’dan seçmen araştırması: HDP Türkiye’nin mikrokozmu ve en büyük destekçisi ev kadınları

KONDA’dan seçmen araştırması: HDP Türkiye’nin mikrokozmu ve en büyük destekçisi ev kadınları

HABER MERKEZİ – KONDA HDP’li seçmenlere dair hazırladığı raporunu açıkladı. En yoksul seçmen kesiminin HDP’de yer aldığı belirtilen raporda, partinin içinde barındırdığı farklı din ve mezhepler açısından Türkiye’nin mikrokozmu durumunda olduğu vurgulandı.

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, 24 Haziran’daki erken seçimler öncesinde partilerin seçmenlerini incelediği ‘Seçmen Kümeleri’ adlı raporunun HDP’ye dair bölümünü yayınladı.

Yusuf Kutlu tarafından hazırlanan raporda, HDP/DBP’nin aldığı desteğin yarısının 18-32 yaş aralığında “genç” tabir edilen kesimden geldiği belirtildi.

Raporda, düşük bir ivmede ve kısıtlı oranlarda olmasına rağmen, Türkiye’de eğitimli nüfusun artışına paralel bir şekilde HDP/DBP’ye destek olanların eğitim seviyesinde de artış olduğu kaydedildi.

En büyük destek ev kadınlarından 

HDP’yi destekleyenlerin sahip oldukları meslekler değerlendirildiğinde ise en yüksek oranın ev kadınları olduğu tespit edildi. Raporda konuya dair şu oran sunuldu:

“2010-2017 yıllarının ortalamasına bakılacak olursa, yüzde 29’luk bir oranla HDP/DBP’yi destekleyenlerin ev kadınları iken, bu oran Türkiye’de yüzde 32 civarında.”

Yine raporda kendini “çalışmaz halde” olarak tanımlayanların HDP/DBP’lilerdeki oranının, Türkiye’deki genel orandan iki kat fazla olduğu, işsiz ve iş arayan HDP/BDP’lilerin, Türkiye’deki bu orandan iki kattan daha fazla olduğu kaydedildi.

Ülkedeki en yoksul kesim HDP seçmeni

HDP seçmeninin ekonomik durumu üzerinden yapılan analizlerde partinin seçmenlerinin ekonomik olarak daha alt sınıflarda yoğunlaştığı belirtildi. Buna göre HDP’lilerin yaklaşık yüzde 45’i “alt gelir” sınıfı olarak tabir edilen alanda toplanmış durumda.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre 2013 yılın itibariyle HDP’nin Kürt olmayan seçmenler tarafından da yoğun olarak desteklenmeye başladığı kaydedildi.

‘HDP Türkiye’nin mikrokozmu’

Ayrıca din ve mezhep bakımından da seçmen kitlesini değerlendiren KONDA,  HDP’yi destekleyenlerle Türkiye’nin mezhep haritasının oransal boyutta birbirlerine oldukça paralel olduğunu ifade etti.

Buna göre sadece din ve mezhep bağlamında incelendiğinde HDP’nin, Türkiye’nin mikrokozmu olduğu kaydedildi.

‘Medyaya baskı var’

Aralık 2016’da yöneltilen ‘medyaya baskı yapılıyor mu?’ sorusuna ise HDP’lilerin yüzde 80’inin “evet” dediği, bu oranın Türkiye geneli için yüzde 44 olduğu belirtildi.

HDP’liler barışa ‘kesinlikle’ diyor

KONDA tarafından 2016’da yapılan araştırmaların verilerine göre, HDP’lilerin yüzde 92’si Kürt meselesinde barışa ve müzakere masasına geri dönülmesi gerektiği düşüncesinde.

HDP’liler bu soruya yüzde 68 oranıyla “kesinlikle” diyor.


KONDA tarafından yayınlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Merkez Bankası faizi yüzde 13,5’ten 16,5’e yükseltti
Sonraki Haber
Erdoğan Alayumat cezaevi çıkışında hasta tutuklular için çağrı yaptı: 'Harekete geçilmeli'