Ana SayfaGüncelKudüs Katliamı: Üç partiden ortak kınama, HDP’den ‘kınamanın ötesine geçme’ çağrısı

Kudüs Katliamı: Üç partiden ortak kınama, HDP’den ‘kınamanın ötesine geçme’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Meclis’te düzenlenen özel oturumda AKP, CHP ve MHP yayımladıkları ortak bildiri ile Kudüs katliamını kınarken, ayrı bir bildiri yayımlayacağı öğrenilen HDP’nin Parti Sözcüsü Bilgen kınamanın ötesinde bir adım atılması gerektiğini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise, Türkiye’nin İsrail’le yaptığı anlaşmalarını iptalini isteyen önergenin AKP oylarıyla reddedildiğini duyurdu.

Meclis’te Kudüs için düzenlenen özel oturumda üç parti Kudüs katliamına karşı ortak bildiri yayımladı.

AKP, CHP ve MHP’nin ortak imzasıyla yayımlanan bildiride, “Türkiye Filistin halkının haklı davasına her zaman ve her şartta sahip çıkmıştır, bundan sonra da en güçlü şekilde sahip çıkmaya devam edecektir. Üç parti grubu olarak mazlum Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanında olacağımızı, zulme karşı adalete, haksızlığa karşı hakka-hukuka destek vereceğimizi ilan ediyoruz”  denildi.

Ayrı bir bildiri yayımlayacağı öğrenilen HDP’nin Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada sorunun çözümü için kınamanın ötesinde bir adım atılması gerektiğini söyledi.

Bilgen’den hükümete: Anlaşmayı geri çekin

Saldırılara dair somut adım atılmadığı eleştirilerinde bulunan Bilgen, “20 yıldır aynı sözleri söylemek ve kınamaktan bir adım ileri gidilmedi. Sorunlar ortada. İşgal edilmiş topraklar daraldı mı? Hayır. İşgal büyüyor. Yerinden edilenlerin sayısı artıyor. Bir düşünmek gerekmez mi nasıl oluyor da bir 1.5 milyar insan duyarlılık sahibi ama bir gıdım ilerleme yok. Bunun muhasebesini yapmamız lazım” diye konuştu.

Bilgen ayrıca Mavi Marmara anlaşmasında Türkiye’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğine değinerek, anlaşmanın geri çekilmesi çağrısı yaptı.

‘Türkiye-İsrail anlaşmaları iptal edilsin’ önergesine AKP’den ret

Yayımlanan bildirinin ardından Türkiye’nin İsrail’le yaptığı anlaşmalarını iptalini isteyen önerge Meclis’e sunuldu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, önergenin reddedildiğini bildirdi.

Şeker, Mavi Marmara Anlaşması dahil İsrail ile yapılan anlaşmaların iptal edilmesi önerisinin AKP oylarıyla reddedildiğini “AKP İsrail ile anlaşmaya devam dedi” sözleriyle duyurdu.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği dün Kudüs’te açılmıştı.

Trump’ın video bağlantısıyla yaptığı konuşmayla gerçekleşen açılış, Filistinliler’in İsrail devletinin 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve ertesinde evlerini terk etmeye zorlandıkları 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü’nü anmak amacıyla düzenleyeceği gösterilerin öncesine denk gelmişti.

Dün Gazze sınırında düzenlenen protestolara gerçek mermilerle saldıran İsrail güçleri, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinliyi öldürmüştü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin saldırısı sonucu en az 61 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2700 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Saldırılarda kullanılan biber ve göz yaşartıcı gazın etkisiyle sekiz aylık bir bebek de hayatını kaybetmişti.

Previous post
İsrail Büyükelçisi'nden ülkesine dönmesi istendi
Next post
Buldan: Çalamayacakları kadar oya ihtiyacımız var, HDP etrafında kenetlenilmeli