Ana SayfaDünyaKürt aktivist Panahi’nin idamı öncesi: Yeğeni yaşamına son verdi, Af Örgütü çağrı yaptı

Kürt aktivist Panahi’nin idamı öncesi: Yeğeni yaşamına son verdi, Af Örgütü çağrı yaptı

HABER MERKEZİ – İran’da Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin Perşembe günü idam edileceğinin açıklanmasının ardından yeğeni Niştiman Hossein Panahi rejimin bu kararına karşı kendini asarak yaşamına son verdi. Af Örgütü ise yaptığı son açıklamada İran’a “Panahi’nin idam cezasını çok geç olmadan bozma” çağrısı yaptı.

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, mahkeme kararı ile Perşembe günü idam edilecek.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence görmüş, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

Panahi’nin idam edilmesine saatler kala kardeşi Emced Hossein Panahi dün yaptığı açıklamada, “Kardeşimi bugün tek kişilik hücreye aldılar. Mahkemenin kararına göre kardeşim Perşembe günü idam edilecek” demişti.

Niştiman Hossein Panahi (solda)

Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin, Perşembe günü idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra ise yeğeni Niştiman Hossein Panahi de kendini asarak yaşamına son verdi.

Yeğen Panahi’nin cenazesi dün Sine Hastanesi Morguna kaldırıldı. Sabah saatlerinde ise cenazesi ailesi tarafından alınarak, Sine kentinde toprağa verildi.

İran’a dünyadan “İdamı durdur” çağrısı

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırıyor. Ancak İran rejimi yapılan çağrılara yanıt dahi vermiyor.

Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunculuk Direktörü Philip Luther, yaptığı son açıklamada, “Ramin Hossein Panahi’nin davası başından sonuna kadar adli bir hataydı. Bedenindeki işkence izleriyle duruşmaya çıkmasının ardından bir saatten kısa bir süre içerisinde suçlu bulundu” dedi.

Luther ayrıca İran’a bu geri döndürülemez insan hakları ihlalinden vazgeçmesi çağrısı yaparak, “Ramin Hossein Panahi’nin idam cezası çok geç olmadan hemen bozulmalıdır” dedi.

Panahi için sosyal medyada da “#RaminHosseinPanahi” hashtag’i ile kampanya düzenleniyor. Kampanyada idam kararının durdurulması için çağrılar yapılıyor. (Kampanyaya BURADAN ulaşabilirsiniz)


Karınca Dış Haberler
Previous post
Bugün "ne" olarak uyandık? – Elend Aydın
Next post
AYM'den cezaevinin kitap yasağına dair karar: ‘İfade özgürlüğü ihlali’