Ana SayfaGüncel“Kürt illerinde 270 bin seçmenin olduğu sandıklar taşınmak isteniyor”

“Kürt illerinde 270 bin seçmenin olduğu sandıklar taşınmak isteniyor”

HABER MERKEZİ – HDP, Kürt illerinde 270 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınmak ve birleştirilmek istendiğini açıkladı. Bu girişimi “Hükümetin seçim sonuçlarına müdahale etme isteği” olarak tanımlayan HDP Milletvekili Mithat Sancar, bu konuda muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanları adaylarına sorumluluk çağrısında bulundu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve partinin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ile 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Sancar, Kürt illerinde 270 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların “güvenlik” gerekçesiyle taşınma ve birleştirilmek istendiğini açıkladı.

MA’nın haberine göre Sancar, ellerindeki bilgiler neticesinde 18 kentte pek çok ilçe ve köyü kapsayacak şekilde sandık taşıma ve sandık birleştirme talebinin YSK’ye geldiğini, bu taleplerin 270 bin seçmeni etkileyeceğini aktardı.

Bu taleplerle ilgili görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Sancar, “YSK bu talepleri kabul ederse bunun seçim sonuçlarına doğrudan etki etme ihtimali var. Tamamını kabul eder mi bilmiyoruz, fakat bu karar 200 binin üzerinde seçmeni taşımak gibi bir sonuç doğuracak bir şekilde çıkarsa seçimler şaibe altına girecektir” dedi.

Muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanları adaylarına çağrı

Bu girişimi “Hükümetin seçim sonuçlarına müdahale etme isteği” olarak yorumlayan Sancar, bu konuda muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanları adaylarına sorumluluk çağrısında bulundu.

“Yeni bir mühürsüz oy vakasıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz yüksektir” diyerek uyarısını yineleyen Sancar, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Biz HDP olarak bütün imkanlarımızla burada seçmenimizin hakkının gasp edilmesi, oylarımızın çalınmasını engellemek için her şeyi yapacağız. Bütün imkanlarımızla çalışacağız fakat bu sadece HDP’nin sorunu değildir. Bu aynı zamanda bütün Türkiye için demokrasinin geleceği sorunudur. O nedenle meseleyi sadece HDP’ye bağlamak ve HDP’ye bırakmak büyük bir sorumsuzluk olur. Hep birlikte çalışmalıyız. Eğer YSK bu talepleri onaylarsa bundan sonra görev ve sorumluluk demokrasi güçlerindedir, muhalefet partilerindedir. Biz bu konuda herkesle ortak çalışma yürütmeye hazırız. Özellikle bu taşıma ve birleştirme kararı verilen köylerde seçim güvenliği açısından her türlü çalışmayı yapmak için çağrıda bulunuyoruz.”


CHP’den 24 Haziran önlemi: ‘Seçim Güvenliği Merkezi’ kuruldu