Ana SayfaDünyaMalezya’da seçimi muhalefet ittifakı kazandı, 60 yıldır iktidar olan koalisyon devrildi

Malezya’da seçimi muhalefet ittifakı kazandı, 60 yıldır iktidar olan koalisyon devrildi

HABER MERKEZİ – Malezya’da Mahatir Muhammed liderliğindeki Halkın Umudu adlı muhalefet ittifakı genel seçimleri kazandı. Böylelikle 60 yıldan uzun süre iktidarda kalan koalisyon sandıkta devrilmiş oldu.

Malezya’nın eski başbakanı muhalif siyasetçi Mahathir Muhammed, ülkede yapılan genel seçimlerde tarihi bir zafere imza attı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Seçim Komisyonu, Mahathir’in Harapan Rakyat (Halkın Umudu) adlı muhalefet ittifakının, hükümet için gerekli 112 sandalyelik barajı geçip mecliste 115 sandalye kazandığını duyurdu.

Emeklilik dönemine son verip seçimlere katılan 92 yaşındaki Mahathir, böylece 60 yıldan uzun süredir iktidar olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümetini de sandıkta devirmiş oldu.

Gazetecilere konuşan Mahathir, “İntikam arayışında değiliz, hukukun üstünlüğünü yeniden inşa etmek istiyoruz” dedi.

BN koalisyon hükümetinin liderliğinde Necib Rezak bulunuyordu.

Seçim öncesi ‘seçim bölgesi ve yalan haber’ yasaları

Hükümet seçimden kısa süre önce seçim bölgelerini yeniden belirleyen bir yasayı yürürlüğe koymuş, muhalifler tarafından partisi çıkarına ‘dolaplar çevirmekle’ suçlanmıştı.

Ayrıca seçimden hemen önce parlamento ‘yalan haber’lere ceza öngören yasayı da onaylamıştı.

Muhalifler ise seçimden hemen önce çıkarılan yasanın fikir özgürlüğünü kısıtlayacağını, yasanın iktidara yönelik eleştirilerin bastırılması amacıyla çıkarıldığını savunmuştu.

1957’den bugüne Malezya’da seçimler

İktidardaki BN koalisyon ittifakının en büyük partisi Birleşik Ulusal Malay Örgütü, ülkenin Britanya’dan bağımsızlığını ilan ettiği 1957 yılından bu yana Malezya’da siyasete egemen olan partiydi. Ancak koalisyon son yıllarda desteğini kaybetmeye başlamıştı.

Malezya’da 2013 yılında düzenlenen seçimlerde muhalefet sandıktan beklenmedik bir şekilde güçlenerek çıkarken, halk oylamasında çoğunluğu elde etmesine rağmen hükümet kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamamıştı.

Seçimlerden iki yıl sonra, 2015’te dönemin muhalefet lideri Enver İbrahim ‘eşcinsel ilişki’ gerekçe gösterilerek 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı..

Bir zamanlar iktidar koalisyonu BN’nin içinde güçlü bir isim olan ve Necib Rezak’ın da akıl hocalığını yapan Mahathir 2016 yılında koalisyondan ayrılmıştı. Mahathir bu kararı için, ‘yolsuzluğu destekliyor gibi görünen bir partiyle ilişkilendirilmekten duyduğu utancı’ gerekçe göstermişti.

Necib Rezak ise o dönem, kalkınma amaçlı 2009’da kurduğu 1MDB adlı devlet yatırım fonundan zimmetine 700 milyon dolar geçirmekle suçlanmıştı.

İddiaları reddeden Necip Rezak hakkındaki suçlamalar daha sonra resmi yetkililer tarafından düşürüldü.

Previous post
Dünya prömiyerini Sundance'te yapmıştı: "Never Goin' Back"ten fragman
Next post
Madem “Fransa’da ‘Türkoloji’ yok” diyen YÖK: Yeni açılan Fransızca bölümlere öğrenci alınmayacak