Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi

Merkez Bankası reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası, ihracat reeskont kredi ödemelerinde dolar kurunu 4.20’ye, euro kurunu ise 4.90’a sabitledi.

24 Haziran erken seçimlerine 1 ay kala Türk Lirası’nın (TL) değer kaybı ve döviz kurundaki dalgalanmalar sürüyor.

Geçtiğimiz gün faiz artırımına giden Merkez Bankası’ndan kurdaki yükselişe önlem olarak bir müdahale daha geldi.

Merkez Bankası ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi.

Reeskont kredi ödemelerinde dolar kurunu 4.20’ye, euro kurunu ise 4.90’a sabitleyen bankanın açıklaması şöyle:

“25 Mayıs’tan önce kullanılan ve 31 Temmuz’a (dahil) kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4,2000, euro için 4,9000, İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir.”

Merkez Bankası’nın açıklaması sonrası dolar/TL ilk etapta 4.70’e geriledi ancak burada tutunamayarak yeniden 4.75’i aştı.

Dolar/TL kuru, 4.70-4.75 seviyesinde dalgalanmaya devam ediyor.

Reeskont nedir?

Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade eder.


Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı ve Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da gündeminde. Die Welt, Türkiye’nin IMF’ye başvurmak zorunda kalabileceği dile getirirken, Bloomberg ise faizlerin yüzde 20 seviyesine kadar çıkabileceğini yazdı. Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman da ekonomik gelişmeleri 1997’deki büyük ekonomik kriz dönemindekilere benzetti.