Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası’ndan faizde ‘sadeleştirme’ adımı

Merkez Bankası’ndan faizde ‘sadeleştirme’ adımı

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası, sadeleştirme hamlesiyle 1.5 yıl aradan sonra haftalık repo ihalelerine geri dönecek ve politika faizini yüzde 16.50’ye yükseltecek. 1 Haziran’da başlayacak uygulamayla faiz koridorunun üst bandı da yüzde 18’e çıkacak.

Merkez Bankası (MB) para politikası bileşiminde sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verdiğini, bir hafta vadeli repo faizinin 1 Haziran itibarıyla MB politika faizi olarak mevcut yüzde 16.50’ye eşitleneceğini açıkladı.

MB’den “Para Politikası Operasyonel Çerçevesine İlişkin Basın Duyurusu” başlığı ile yapılan yazılı açıklamada, “Para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verilmiştir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda; Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16.50) eşitlenecektir. Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla artı eksi 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir.”

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde tutuluyor ve fonlamanın tamamı 23 Mayıs’taki acil toplantıyla faiz oranı 300 baz puan artırılıarak yüzde 16,50’ye yükseltilen geç likidite penceresinden sağlanıyordu.

Marjinal fonlama oranı ise yüzde 9,25 ve borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyindeydi.

İktisatçılar ne diyor?

Merkez Bankası’nın kararını açıklamasının ardından iktisatçılar, Twitter üzerinden kararı değerlendirdi.

İktisatçıların yorumları şöyle:

Uğur Gürses

“Artık laf işe yaramıyor; sadeleştirmeyi 7 Hazirana bırakmadan ilan etmek doğru adım.”

Sadi Uzunoğlu

“GLP ile fonlama yanlışlığından dönüldü de asıl sorun ortada duruyor: Açık Piyasa İşlemleri ile sağlanan likidite ile piyasada dolaşan likidite birbirine neredeyse eşit. Bu piyasa likiditesi açısından çok vahim.”

Özlem Derici Şengül

“7 Haziran’ı beklemek yerine Londra seyahati öncesi düzenlemeyi yetiştirip yatırımcıların karşısına hazırlıklı çıkmak istemiş olmalılar. Uygulamada da tek faize dönülürse yatırımcıların ve bizlerin önündeki önemli bir kafa karışıklığı/belirsizlik giderilmiş olacak.”

Karar sonrası döviz kurlarında düşüş

Açıklama sonrasında dolar/TL, saat 12.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 2.6 değer kaybederek 4.5870’ten işlem görüyor.

Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 2.3 değer kaybıyla 5.3580, sterlin/TL de 2.4 düşüşle 6.1130 seviyesinde seyrediyor.