Ana SayfaToplumsal CinsiyetOkul müdüründen öğrencilere kıyafet tehdidi: ‘Açık ve kısa giyinirseniz sizi sınıfta bırakırım’

Okul müdüründen öğrencilere kıyafet tehdidi: ‘Açık ve kısa giyinirseniz sizi sınıfta bırakırım’

HABER MERKEZİ – Urfa’nın Viranşehir ilçesindeki bir lisenin müdürü Salih Arslan’ın, başı açık  öğrencileri çağırıp kıyafet ‘uyarısında’ bulunduğu belirtildi. Arslan’ın öğrencilere, “Açık ve kısa giyinirseniz sizi sınıfta bırakırım. Burnunuzdan getiririm” dediği kaydedildi. Arslan ise kendisini, “Milli manevi ahlaki değerlere uygun olarak sizin yararınızı gözetmek zorundayız” diyerek savundu.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okul müdürü Salih Arslan’ın, başı açık öğrencileri yanına çağırırarak, kıyafetleri konusunda ‘uyarıda’ bulunduğu belirtildi.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre bir öğrenci müdürün kendilerine, “Müdürümüz mezuniyet törenimizden önce tüm başı açık kızları toplayıp tehdit etti. ‘Açık ve kısa giyinirseniz sizi sınıfta bırakırım. Burnunuzdan getiririm. Kapalıysan sınıfı geçersin, açıksan kalırsın” dediğini söyledi.

Başka bir öğrenci de müdürün kendilerine “Mezuniyet töreninde diz üstünde ve dekolte giyilmeyecek” dediğini aktardı.

Konunun ‘açıklık ya da kapalılık’ olmadığını belirten öğrenci, “Konu bizim gibi başı açık arkadaşlara edilen hakaret. Ahlaksızlar, karaktersizler benzeri şeyler söyledi” dedi.

Öğrencilerden birinin velisi de yaşananlara ilişkin, “Çocuğumun kıyafetine kimse karışamaz. Çocuklarımızın başına bir şey gelir diye çok konuşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kıyafet kontrolü için bir öğretmen tayin edilmiş’

Eğitim Sen Urfa Şube Başkanı İsmail Tutal da velilerin korktukları için konuşamadıklarını dile getirdi ve müdürün başka ‘vukuatları da’ olduğunu söyledi.

“Bizim arkadaşların çocukları da orada öğrenci. Bu müdürün başka vukuatları da varmış. Olayı araştırırken öğrendik. Erkek çocuklara da ‘kısa çorap giymeyin. Böyle giyerseniz sizi geçirtmem. Terbiyesizlik yapmayın’ demiş. 12. sınıf öğrencilerin mezuniyet töreni öncesi de kız çocuklarının başına böyle bir olay geliyor. Hatta müdür bir kadın öğretmen tayin etmiş. Mezuniyet öncesi öğrencilerin kıyafetlerini kontrol etmek için. Eğer o uygun görürse mezuniyet törenine gidebileceklermiş. Kontrolden sonra kıyafeti uygun olmayan giderse eğer, müdür ‘orada rezil ederim, defolur gidersiniz’ demiş.”

‘Milli Eğitim Müdürü, Arslan’ı koruyor’

Konuyu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taşıdıklarını belirten Tutal, yetkililerin kendilerine olay hakkında soruşturma başlattıklarını söylediğini aktardı.

Milli Eğitim Müdürü’nün, okul müdürünü koruduğunu savunan Tutal, “Bu çocukların kıyafetine karışma hakkını nasıl kendinde buluyorlar? Okul önünde basın açıklaması yapacağız” dedi.

Müdürden ‘milli ahlaki değer’ savunması

Müdür Arslan ise kendisini ‘milli manevi, ahlaki değerlere uygun davrandığını’ belirterek savundu ve şunları söyledi:

“Biz çocukları çağırıp ‘Milli manevi ahlaki değerlere uygun olarak sizin yararınızı gözetmek zorundayız. İdare olarak ailelerinize ve yaşınıza uygun giyinmenizi istiyoruz’ dedik. Konuyla ilgili öğrencilerimiz farklı iddialarda bulunmuş. Duyunca üzüldük. Olay günü öğrencilerimize yardımcı olmak adına onları çağırdık. Onun dışındaki iddialar asılsız. Bazı öğrencilerimizin rahat giyinmek istemesinden kaynaklı böyle oldu.”

Previous post
ABD'den İran'a yeni yaptırımlar
Next post
"CHP'den teklif gelirse değerlendiririz" diyen Alper Taş: HDP de barajı aşmalı