Ana SayfaDünyaOperasyon sürerken: IŞİD lideri Bağdadi, DSG’nin kuşatmasındaki bölgede mi?

Operasyon sürerken: IŞİD lideri Bağdadi, DSG’nin kuşatmasındaki bölgede mi?

HABER MERKEZİ – Iraklı yetkililer ve uzmanlar, IŞİD lideri Bağdadi’nin Suriye’nin Hajin kasabasında gizlendiğini iddia etti. Bu bölge ise Demokratik Suriye Güçleri’nin kuşatması altında. Operasyonun komutanlarından Heseke, Bağdadi dahil IŞİD’in üst düzey yöneticilerinin bu bölgede yer alan Hajin’de gizlendiğine dikkat çekerken, “Burayı kurtarmamız IŞİD’in sonunu getirecek” diyor.

İlk ve son kez 2014 yılında Musul’da görüntülenen IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin, Suriye’nin Hajin kasabasında gizlendiği iddia edildi.

Söz konusu iddia Iraklı yetkililer ile uzmanlara ait.

Irak İçişleri Bakanlığı İstihbarat ve Terörle Mücadele Bürosu Direktörü Ebu Ali el Basri, Bağdadi’nin Suriye’nin Hajin kasabasında gizlenmiş olabileceğini açıklayan isimlerden.

Araştırmacı ve Irak Savaş Medyası Güvenlik Müsteşarı Said el-Ceyyaşi’nin de aralarında bulunduğu pek çok “terör uzmanı” da Bağdadi’nin Suriye’de Irak sınırına yakın, halen IŞİD’in işgalindeki bir bölgede olduğunu düşünüyor.

Ceyyaşi, eğer Bağdadi yaşıyorsa, saklanması için en uygun yerin Irak-Suriye sınırında Fırat nehrinin kıyısındaki bölge olduğunu savunuyor.

Bağdat yönetiminin danışmanlarından ve Irak’taki “cihatçı gruplar” uzmanı Hişam al-Haşimi de Bağdadi’nin saklandığı yerin IŞİD’in “Fırat Vilayeti” diye adlandırdığı bölge olduğunu belirtiyor. Bahsettiği nokta ise Hajin kasabasını da içinde bulunduran bölgeye karşılık gelen bir yer.

Söz konusu kasaba ve civarına yakın bölgeye ise halihazırda Demokratik Suriye Güçleri (DSG) operasyon düzenliyor.

Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e harekâtının ardından durdurulan “Cizre Fırtınası Hamlesi”, 1 Mayıs’ta yeniden başlatılmıştı. DSG 1 Mayıs’tan bu yana yaklaşık 20 kilometre ilerleme kaydederek, Fırat Vadisi ve Irak sınırı boyunca konuşlanmış durumda.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre DSG savaşçıları sınır üzerindeki Bagos köyüne sadece 5 kilometre mesafede. Bagos köyü ise IŞİD kontrolünde ve Irak ile sınırı olan son köy olarak önem kazanıyor.

Operasyonu yöneten DSG komutanlarından Şergo Heseke, bu köy alındıktan sonra IŞİD’in DSG tarafından tamamen kuşatılmış olacağını belirtiyor.

DSG komutanı bölgede sivil nüfusun en fazla olduğu ve Bağdadi’nin saklandığının iddia edildiği Hajin kasabasına da sadece 5 kilometre mesafede olduklarını belirtiyor ve IŞİD’in pek çok yöneticisinin son çare olarak buradaki sivillerin arasında gizlenmeye çalıştığını söylüyor.

Operasyonun devam ettiğini kaydeden DSG komutanı, “Burayı kurtarmamız IŞİD’in sonunu getirecek” diyor.

Previous post
Ayvalıtaş davası: Sanıkların tutuklanması talebine ret
Next post
Reuters görüntüledi: "ABD üç ay önce Minbiç’te üs kurdu, Fransız askerleri de var"