Ana SayfaGüncelOrtaçağdan günümüze: Hıristiyan Müslüman İlişkileri Tarihi

Ortaçağdan günümüze: Hıristiyan Müslüman İlişkileri Tarihi

HABER MERKEZİ – İslam Teolojisi profesörü Hugh Goddard’ın konuya giriş niteliğindeki “Hıristiyan Müslüman İlişkileri Tarihi” isimli kitabı, Say Yayınları’ndan çıktı.

Edinburg Üniversitesi’nde İslam Teolojisi profesörü Hugh Goddard, “Hıristiyan Müslüman İlişkileri Tarihi” isimli eserinde iki din ve mensupları arasındaki ilişkilerin yüzyıllar içerisinde nasıl geliştiğini inceliyor.

Şükrü Alpagut tarafından Türkçeleştirilen bu kitap Say Yayınları etiketiyle okuyucularla buluştu.

Arka kapak

Hıristiyan ve Müslüman dünyaları arasındaki ilişkiler çok eski günlerden bu yana sancılı olmuştur. Yüzyıllar boyunca aralarındaki güç dengesi sürekli değişmiş, üstünlük adeta bir sarkaç gibi salınarak bir Hıristiyanlara bir Müslümanlara geçmiştir.

Her iki topluluğun coğrafi ve tarihsel kökleri Ortadoğu’da olmakla beraber tarihlerinin akışı içinde her ikisi de farklı doğrultularda genişlemiş, dünyanın farklı bölgelerinde nüfuz kazanmış ve evrensel boyutlara ulaşmıştır. Bugün Hıristiyanlar ile Müslümanlar dünya üzerinde en çok yayılmış iki dinin mensuplarıdır. Genel olarak uzun zamandır barış içinde yaşamayı başarsalar da kimi zaman değişik coğrafyalarda aralarında sürtüşmeler, çatışmalar, savaşlar çıkmıştır.

Bu kitap iki din arasındaki ilişkilerin Müslümanların üstün konumda olduğu ortaçağdan, Hıristiyanların üstünlük kazandıkları ve bu üstünlüklerini sürekli artırdıkları modern zamanlara dek yüzyıllar içerisinde nasıl geliştiğini inceliyor.

“Konuya giriş niteliğinde bir kitap okumak isteyenler için uygun bir kaynak.”

–David Kerr, Edinburg Üniversitesi

Hugh Goddard hakkında

Oxford’da İslam tarihi eğitimi alan Hugh Goddard şu an Edinburg Üniversitesi’nde İslam Teolojisi profesörüdür. Bu konu üzerine Orta Doğu’da; Lübnan, Ürdün ve Mısır’da birtakım çalışmalar yaptı. Ayrıca Pakistan, Nijerya, Malezya, Endonezya ve Orta Asya da dahil olmak üzere İslam dünyasının diğer bölgelerine bir dizi araştırma gezileri düzenledi.