Ana SayfaDünyaPiri’den HDP’li Paylan’a fezleke yorumu: Vekil bile düşüncesini ifade edemiyorsa normal vatandaş ne yapsın?

Piri’den HDP’li Paylan’a fezleke yorumu: Vekil bile düşüncesini ifade edemiyorsa normal vatandaş ne yapsın?

HABER MERKEZİ – HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan hakkında 301. maddeden fezleke düzenlenmesine tepki gösteren AP Türkiye Raportörü Kati Piri, “Seçilmiş milletvekilleri bile düşüncesini ifade edemiyorsa normal vatandaşlar ne yapar?” diye sordu. Piri, yaşanan durumu ise Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik “yeni bir saldırı hattı” olarak tanımladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan hakkında Ermeni Soykırımı ile ilgili sözleri gerekçe gösterilerek, 301. madde ve ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ iddiasıyla fezleke hazırlanmasına tepki gösterdi.

Piri, Paylan’ın yaptığı açıklamaların soruşturma gerekçesi yapılmasını Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik “yeni bir saldırı hattı” olarak tanımladı.

AP Türkiye Raportörü Piri, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Muhalefet milletvekili Garo Paylan’ın Ermeni Soykırımı hakkında konuşmasından dolayı cezai kovuşturmaya tabi tutulması, Türkiye’de ifade özgürlüğüne yeni bir saldırı hattı. Seçilmiş milletvekilleri bile düşüncesini ifade edemiyorsa bu normal vatandaşları ne durumda bırakır?”

Ne oldu?

Eski Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, 16 Mayıs 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Paylan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Attar, Paylan’ın Meclis’te yaptığı konuşmada söylediği şu sözlerle suç işlediğini iddia etti:

“Bir zamanlar yüzde 40’idik. Bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki, ben bunun adına soykırım diyorum. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Bir zamanlar atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Adını siz koyun o zaman. Biz yok hükmündeyiz. Binde bire düşmüşüz.”

Dilekçede, Paylan’ın verdiği bir röportajda dile getirdiği “Türkiye’de soykırım yapıldığı ve halen bu soykırımın devam ettiği” ifadeleri de yer aldı.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, Attar’ın şikayetini işleme alarak inceleme başlattı ve Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep etti. Adalet Bakanlığı da soruşturma izni verdi.

Savcılık soruşturmasında, Paylan’ın röportajında geçen ifadelerin, 301. maddede tanımlanan “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Alenen Aşağılama” ve “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçlarını işlediğinin yeterli delili olduğunu savundu.


Rektörün şikayeti sonrası: HDP’li Paylan’a 301’den fezleke


Karınca Dış Haberler