Ana SayfaGüncel“Sandıktan çıkacak sonucu değiştirmek istiyorlar”

“Sandıktan çıkacak sonucu değiştirmek istiyorlar”

HABER MERKEZİ – 19 ilde 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu seçim sandıklarının taşınmasının nedeninin “güvenlik” olmadığını ifade eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararın Kürt seçmene yönelik olduğuna da işaret etti, “Sandıkta çıkacak sonucu değiştirmek istiyorlar” dedi.

24 Haziran erken seçimlerine bir aydan daha az süre kalırken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların “güvenlik” gerekçe gösterilerek taşınması ve birleştirilmesi kararı tartışılmaya devam ediyor.

Konuya dair açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi ve “Sandıkta çıkacak sonucu değiştirmek istiyorlar. Amaç hiçbir şekilde güvenlik değil” dedi.

Uygulama ile seçmenin sandığa gitmesinin engellenmek ve baskı ile oy tercihlerinin değiştirilmek istendiğini kaydeden Tanrıkulu, “Her şeye rağmen siyasal tercihleri değişmemişse, sandıkta çıkacak sonucu değiştirmek istiyorlar. Amaç hiçbir şekilde güvenlik değil. Madem 20 aydır bölgede OHAL var, her yerde özellikle de bölgede huzur ve güvenliği sağladığınızı ifade ediyorsanız; neden bu sandıklar çerçevesinde ‘güvenlik’ nedeniyle taşıma veya birleştirme işlemi yaparak, adil ve dürüst seçimin önüne engel koyuyorsunuz. Bu soruların cevabı AKP bakımından baskıdır ve baskı ile adil ve dürüst olmayan bir seçim sonucu yaratmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

MA’dan Özgür Paksoy ve Mehmet Şah Oruç’a konuşan Tanrıkulu, kararın Kürt seçmene yönelik olduğuna da işaret ederek, şunları söyledi:

“Bu bölgelerin tümünde siyasal tercihler aşağı yukarı önceki seçimlerden belli. Bunun nedeni güvenlik olamaz. Çünkü dün İçişleri Bakanı şunları ifade etti; ‘Bölgede huzuru ve güvenliği sağladık.’ Eğer güvenliği sağlamış iseniz, neden güvenlik gerekçesiyle sandıkların birleştirilmesini yapıyoruz. Neden seçmenleri bulundukları yerlerden başka yerlere götürmeye çalışıyorsunuz? Bunun nedeni güvenlik değil. Nedeni; bir siyasal tercihleri aşağı yukarı kesin olan seçmenlerin sandığa gitmesini engellemek. Eğer sandıklara giderlerse tercihlerini engellemek, ona rağmen oy atmışlarsa sandık sonuçlarını değiştirmek.”

Sandıkların taşınması ve birleştirilmesiyle sonuç alınamayacağının da altını çizen Tanrıkulu, “Bizler hem siyasetçiler hem de hukukçular, barolar, sivil toplum örgütleri, müşahitler, herkes sandık güvenliğini sağlayacak ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” diye konuştu.

Tanrıkulu, seçim güvenliğini sağlamak için CHP’nin bölgedeki teşkilatlarının destek olacağını ve dışardan gelecek olan müşahitler ile sandık sonuçlarını güvence altına almak için çalışma içerisinde olacaklarını kaydetti.