Ana SayfaGüncelSeçim iptal olabilir mi?

Seçim iptal olabilir mi?

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına imkan tanıyan kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP’nin yaptığı başvuruyu yarın görüşerek karara bağlayacak. Konu gündemdeyken bir yazı kaleme alan Abdulkadir Selvi, “En kritik gelişme yaşanacak” değerlendirmesinde bulundu ve şu soruyu sordu: “Seçimler iptal olacak mı?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu.

Başvurunun ilk incelemesini yaparak, esastan incelenmesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, iptal istemini 31 Mayıs Perşembe günü (yarın), esastan görüşülerek karara bağlayacak.

Gözler AYM’nin vereceği karara çevrilirken, Hükümet’e yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, konu hakkında dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

“Seçimler iptal olacak mı?” başlıklı yazısında Selvi, şunları kaydetti:

“24 Haziran’da erken seçim kararının alınmasından bu yana en kritik gelişme yaşanacak. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başlayacak.

CHP, seçim yasasının ittifaklarla ilgili bölümüne itirazda bulunmadı. 29 başlık halinde seçim güvenliğiyle ilgili bölümde iptal ve yürürlüğün durdurulmasını talep etti.

Anayasa Mahkemesi’nden CHP’nin iptal isteminin reddi yönünde bir karar çıkarsa, seçimlerin önünde hiçbir engel kalmayacak. Ver elini seçim sandığı.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptal istemini yerinde bulur ve bazı maddelerin iptali yönünde karar verirse ne olacak?

Daha açık bir ifadeyle seçimler iptal edilecek mi? Kime sorduysam olmaz dediler ama burası Türkiye, dikkatli izlemekte yarar var.”

Hatip Dicle, Başbakan’ın söylemlerine dikkat çekmişti

Kürt siyasetçi Hatip Dicle de, 6 Mayıs’ta verdiği bir demecinde AKP’nin sandıktan başarılı çıkmayacağını gördüğü anda seçimleri iptal edebileceğini gündeme getirmişti.

Türkiye’nin şu anda her türlü ihtimale açık hale geldiğini belirten Dicle, şunları söylemişti:

“Binali Yıldırım, bir başbakan olarak şunu açıkladı; ‘Bizim 15 yıldır biriktirdiklerimizi hiç kimseye teslim etmeyiz.’ Yıldırım’ın ne kast ettiğini doğru anlamak gerekir. Şunu demek istiyor; biz seçimle geldik ama asla seçimle gitmeyeceğiz. Dünyada, hiçbir zaman faşist partiler iktidarlarını demokratik yollarla teslim etmemiştir. Onun için bu süreçte seçimin iptali dahil her türlü provokasyon girişimi olabilir.”

Anketler ne diyor?

Seçim yaklaşırken yapılan anketlerde AKP’nin başını çektiği ‘Cumhur İttifakı’nın düşüşte olduğu görülüyor.

AKP’li Şentop: Seçimlerin iptali söz konusu olamaz

Öte yandan AKP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, konunun gündeme oturması üzerine yaptığı açıklamada AYM’nin iptal kararı halinde bile seçimlerin yapılacağını söyledi.

Şentop, “Seçimi etkileyecek bir husus yok. Seçimde uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler bunlar. AYM iptal kararı verirse, YSK bunu daha önceki tehamülleri ile uygulayacaktır. YSK, prensip kararlar alarak uygular. AYM’nin kararı ne olursa olsun seçimin iptali söz konusu olmaz” dedi.