Ana SayfaGüncelSeçimler öncesi Meclis’i ekarte etmek için: Bakanlar Kurulu’na ‘KHK’ yetkisi verildi

Seçimler öncesi Meclis’i ekarte etmek için: Bakanlar Kurulu’na ‘KHK’ yetkisi verildi

HABER MERKEZİ – Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren “Yetki Kanunu Tasarısı” Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Kamu kurum ve kuruluşları kurulması, kaldırılması, üst kademe yönetici atama gibi birçok yetkinin yer aldığı kanuna göre Bakanlar Kurulu’nun KHK çıkarma yetkisi yeni cumhurbaşkanının resmi olarak göreve başladığı tarihe kadar geçerli olacak.

Bakanlar Kurulu, 24 Haziran’a alınan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi talep etti.

Hürriyet’ten Rifat Başaran ve Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre hükümetin, Bakanlar Kurulu’na, seçimler sonucunda cumhurbaşkanının resmi olarak göreve başladığı tarihe kadar geçerli olacak şekilde KHK çıkarma yetkisi verilmesini amaçlayan Yetki Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Yasalaştı

Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren düzenleme, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla beraber Bakanlar Kurulu’na kamu kurum ve kuruluşları kurulması, kaldırılması, üst kademe yönetici atama gibi birçok yetki veriliyor.

Yetkinin kapsamı şöyle:

“Kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerinin düzenlenmesi. Kanunlar ve KHK’larda yer alan tüzük, Bakanlar Kurulu, İcra Vekilleri Heyeti, İcra Vekilleri Heyeti Kararı, Bakanlar Kurulu Kararı, Bakanlar Kurulu Yönetmeliği, Hükümet, Başbakan, Başvekil, Başbakanlık, Başvekalet, sıkıyönetim, nizamname, kanun tasarısı gibi bazı ibarelerin değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması veya bu çerçevede kanunlar ve KHK’larda yer alan ilgili hükümlerin yeniden düzenlenmesi. Mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgilerinin yeniden belirlenmesi. Uygulama imkânı kalmayan kanun ve KHK’ların yürürlükten kaldırılması. Kanun ve KHK’larda yer alan bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri, personeli ve teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, üst kademe kamu yöneticilerinin atanmaları ile görevlerine son verilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesinin sağlanması. Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisine ilişkin hususlara dair hükümlerin düzenlenmesi, değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması.”

‘Anayasal rezalet’

Söz konusu tasarıya muhalefetten tepki gelmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, hükümetin daha önce Meclis’in kapalı olduğu dönemlere ilişkin yetki aldığını, ancak bu kez Meclis açık olmasına rağmen bir yılı aşkın süredir Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeyen uyum yasaları için yetki istediklerini belirterek, “Anayasal rezaletle karşı karşıyayız” demişti:

“Yapmaya çalıştıkları Meclis iradesini gasp etmek. Yetki kanunu, çıkarılacak KHK’nın amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süre içinde birden fazla kararname çıkarılıp çıkarılamayacağını göstermek zorundadır. Özellikle Özal döneminde Anayasa Mahkemesi de KHK’ların hangi unsurları barındırması gerektiğini kararlarıyla şekillendirmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 1990 yılında oluşturduğu içtihadı, TBMM’nin Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi verebilmesini ‘ivedilik’, ‘zorunluluk’ ve ‘önemlilik’ olmak üzere üç ek şarta da bağlamış, bu şartları içermeyen bazı yetki kanunlarını iptal etmiştir. KHK’nın amacı, kapsamı ve ilkeleri de konusu gibi geniş içerikli her yöne çekilebilecek, muğlak ifadeler barındırmamalıdır.”




Önceki Haber
MetroPoll Nisan ayı anketinin sonuçlarını açıkladı
Sonraki Haber
Demirtaş, Erdoğan'ın 'tamam'ını değerlendirdi: Onurlu çekilmenin altyapısını hazırlıyor