Ana SayfaGüncelSEGBİS arızası nedeniyle duruşmaya katılamadı: Gazeteci Sayılğan’a yine tahliye yok

SEGBİS arızası nedeniyle duruşmaya katılamadı: Gazeteci Sayılğan’a yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 19 aydır tutuklu yargılanan KHK ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan, üçüncü duruşmada da tahliye edilmedi. Sayılğan, SEGBİS arızası nedeniyle duruşmaya katılamadı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’ın üçüncü duruşması Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Medya ve Hukuk Çalışma Derneği (MLSA) Başkanı Barış Altıntaş ve Avukat Veysel Ok, Punto24’ten Özgün Özçer ile Sayılğan’ın avukatı Barış Oflas duruşmada hazır bulundu. Tutuklu Sayılğan ise SEGBİS sistemindeki arıza nedeniyle duruşmaya bağlanamadı.

Duruşmada ilk olarak söz alan avukat Ok, Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelere dikkat çekerek savunmasına başladı.

Türkiye’nin yıllar önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) gazeteci ve gazetelerin korunması yönündeki maddelerin altına imza attığını hatırlatan Ok, “İdris’in haberleri sizi rahatsız edebilir ama tutuklayamazsınız. Yapacağın şey onun haberlerini okumamaktır. Hiçbir örgüte bağlı olmayan bir gazeteciyi haberlerinden dolayı tutuklamak hak ihlalidir. İdris düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanarak haber yapmıştır” dedi.

Sayılğan’ın avukatı Barış Oflas ise, müvekkilinin SEGBİS’le dahi duruşmaya katılamadığını ve kendisini savunamayacak duruma getirildiğini söyledi.

Müvekkilinin savunma hakkının ihlal edildiğini söyleyen Oflas, “Müvekkilim 20 aydır tutuklu ve bir gün bile mahkemeye getirilmedi ve yüz yüze savunma hakkı tanınmadı. Bu dosyada yargılanan birçok kişi hakkında deliler değişirken, müvekkilim hakkında dosyaya tek bir delil daha eklenmemiştir. Ancak buna rağmen müvekkilim 19 aydır tutuklu. Müvekkilim haber yaptığı ve burada yaşanan hak ihlallerini yazdığı için yargılanıyor. Kaçma şüphesi ve delileri karartma şüphesi olmayan ve çıktığında tekrar haber yapacak olan müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Savunmaların ardından karar veren mahkeme, Sayılğan’ın tutukluluk halinin devam etmesine karar vererek duruşmayı 5 Ekim 2018 tarihine erteledi.

Sayılğan hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.