Ana SayfaGüncelSigarayla eş değer dört kanserojen gıda

Sigarayla eş değer dört kanserojen gıda

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etleri sigarayla bir tutuyor. Örgüte göre bu ürünler kanser riskini yüzde 20 artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ-WHO) göre bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünleri sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olan gıdalar.

Örgüt bu yiyeceklerin her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırdığını belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu çarpıcı tespitini 13. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi’nde aktaran Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam’ın konuya dair açıklaması şöyle:

“Palm yağlarının, kanserli farelerde, yayılımı 8-10 kat arttırdığını ve kanserin çok daha hızlı büyüdüğünü gösteren kanıtlar elde edildi ve sonuçları bilimsel dergilerde yayımlandı. Bu nedenle, palm yağı, fruktoz bazlı şekerler en uzak durulmalı.

Aynı şekilde Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bir maddenin kanser yapabilmesi için sürekli kullanılması önemli. Her gün maruz kalındığında, bağışıklık sistemi buna yetişemiyor ve temizleyemiyor. Nadiren yapılması halinde, kişinin düzgün bir bağışıklık sistemi varsa temizlik yapılabiliyor. Bu nedenle aşırıya kaçılmadan ve haftada bir tüketilebilir. Her gün tüketildiğinde yüzde 18’in üzerinde kanser riski artıyor. Hala yüzde 100 demiyoruz ama kanser riskini artırıyor.”