Ana SayfaDünyaSil baştan: Trump Kim’le görüşmesini iptal etti, gözdağı verdi

Sil baştan: Trump Kim’le görüşmesini iptal etti, gözdağı verdi

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Haziran ayında gerçekleştirmeyi planladığı görüşmeyi iptal etti. Kuzey Kore’yi düşmanlık yapmakla suçlayan Trump, “Nükleer kapasiteniz hakkında konuşuyorsunuz ama bizimkiler o kadar büyük ve güçlü ki…” dedi. Trump’ın bu kararı uluslararası kamuoyunda tepki topladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile 12 Haziran’da Singapur’da gerçekleştirmeyi planladığı görüşmeyi iptal etti.

İptal kararı, dün Beyaz Saray tarafından paylaşılan ve Trump’ın imzasını taşıyan Kim Jong Un’a hitaben yazılmış mektupla açıklandı.

DW Türkçe’nin haberine göre mektupta görüşmenin Kuzey Kore lideri tarafından sergilenen “bariz düşmanlık” nedeniyle iptal edildiği ve görüşmenin mevcut koşullar altında gerçekleşmesinin “uygun olmadığı” ifade edildi.

Trump’ın mektubunda ABD’nin nükleer gücüne yapılan atıfta “Nükleer kapasiteniz hakkında konuşuyorsunuz ama bizimkiler o kadar büyük ve güçlü ki, Tanrı’ya hiçbir zaman kullanmamamız için dua ediyorum” ifadeleri kullanıldı.

Mektupta Kuzey Kore’nin önemli bir fırsatı kaçırdığına değinen Trump, serbest bırakılan üç Amerikalı mahkum için de ayrıca teşekkür etti.

Trump, gelecekte Kuzey Kore lideri ile görüşme dileğini “Eğer fikrini değiştirirsen beni aramaktan ya da bana yazmaktan çekinme” sözleri ile ifade etti.

Bir açıklama da iptal sonrası

Trump zirvenin iptalinden sonra yaptığı ilk açıklamada ise Kuzey Kore’ye yaptırımların süreceğini ifade etti.

“En üst düzeyde baskı uygulamaya devam edeceklerini” söyleyen Trump, ABD ve müttefiklerinin Kuzey Kore’nin  “aptalca ve düşüncesiz” davranışlarına karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi.

Trump, Kuzey Kore ile bir zirvenin hâlâ mümkün olduğunun da altını çizdi.

Uluslararası tepkiler

Güney Kore lideri Moon Jae-in, Trump’ın Kuzey Kore görüşmesinin iptaline “Derin bir üzüntü duydum” sözleriyle karşılık verdi.

Britanya da Trump’ın kararı karşısında hayal kırıklığına uğradığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ise iki ülke arasındaki görüşmenin iptal edilmesinden derin endişe duyduğunu belirtti. Cenevre’de yaptığı açıklamada iki ülkeyi diyalog halinde kalmaya davet eden Guterres, amacın, Kuzey Kore’nin barışcıl ve denetlenebilir bir şekilde nükleer silahlardan arındırılması olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

ABD’nin Kuzey Kore’den koşulsuz olarak nükleer silahsızlanmayı talep etmesi üzerine iki ülke arasında tansiyon yeniden yükselmişti.

Görüşmeyi iptal etmekle tehdit eden Kuzey Kore tarafı, ABD ile çatışmaya hazır olduklarını açıklamıştı.