Ana SayfaGüncelSon 1 ay: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

Son 1 ay: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 30 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP ise seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:10 | İnce: TRT’nin önünde miting yapacağım

Seçim çalışmaları kapsamında Uşak ve Kütahya’da açılış ve miting gerçekleştiren CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ardından Afyonkarahisar’daki mitinginde konuştu.

Konuşmasına Bülent Ecevit’in 1977 yılında Afyonkarahisar’da yaptığı mitingdeki sözlerini hatırlatarak başlayan İnce, “Yıl 1977 rahmetli Ecevit buraya gelir, o 77 mitinginden sonra tavan yapıyor. Şimdi aynı yerde miyiz? Ne diyordu Ecevit, ‘Biz milliyetçiliği dağlara taşlara yazdık, duvarlara değil, Afyon’un haşhaş tarlalarına, Kıbrıs’ın Beşparmak dağlarına yazdık’ diyordu” sözlerini sarf etti.

İnce ayrıca TRT’nin Uşak mitingine 10 dakika ayırmasına tepki göstererek, önümüzdeki hafta TRT’nin önünde miting yapacağını söyledi:

“Önümüzdeki hafta TRT’nin önünde miting yapacağım, söz. Bunu yapacağım. Engin başkan, programı yapalım, TRT’nin önünde miting yapacağız. Vereceksin mecbursun, ben sana elektrik parasından, para ödüyorum. Sizler de ödüyorsunuz, hepimiz ödüyoruz. Hakkımız var orada, hakkımızı kimseye yedirmeyiz. Çıkarın telefonlarınızı, çıkarın akıllı telefonları, TRT’ye inat siz canlı yayın yapın. 24 Haziran’dan sonra ben cumhurbaşkanı olduğumda emin olun o TRT milletin televizyonu olacak.”


15:45 | İstinaf, KCK Ana Dava’da aralarında HDP adaylarının da olduğu 89 isme verilen cezaları onadı

İstinaf Mahkemesi, KCK Ana Davası’na bakan Diyarbakır’daki yerel mahkemenin verdiği karara yapılan itiraz üzerine 139 isim hakkında verilen hükümleri inceleyerek, seçimlere 1 ay kala aralarında HDP milletvekili adaylarının da yer aldığı 89 sanık hakkındaki mahkumiyeti onayladı.


14:55 | Mediar anketi: Partiler ve cumhurbaşkanı adaylarının oy oranları ne?

Mediar Araştırma’nın 22-23 Mayıs tarihleri arasında 26 ilde 4 bin 268 kişi ile yaptığı anket sonuçlarına göre milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin son veriler şöyle:


14:48 | İnce’den Erdoğan’a ‘seçim beyannamesi’ eleştirisi

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Uşak mitinginde yaptığı konuşmada ekonomik gidişata değindi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı AKP seçim beyannamesinde yer alan vaatlere tepki gösterdi.

İnce, ”16 senedir 3600’ü vermemişsin Kasım ayında 3600 önergesini reddetmişsin şimdi çıkmışsın 3600’ü vereceğim diyorsun. Sayın Erdoğan çözüm önerisi üretiyorum madem samimisin dürüstsün çıkar bir KHK seçimden önce ver. Çıkar KHK’yı” dedi.

AKP’nin beyannamesinde yer alan ‘cemevlerine hukuki statü tanınacak’ vaadine ilişkin de konuşan İnce, “Neredesin 16 senedir? 16 sene sonra aklı başına gelmiş. İnce korku bu. Bu gidişle bunlar ince hastalığa tutulacaklar” diye konuştu.


14:32 | HDP seçim startını Edirne Cezaevi önünden verdi

HDP, seçim kampanyasının startını partinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi önünden verdi.

Demirtaş ile görüşmek isteyen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’ye Adalet Bakanlığı tarafından izin verilmedi.


12:30 | YSK’den HDP’nin Şırnak birinci sıra adayına veto

Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran milletvekilli seçimleri aday listesi üzerindeki çalışmaları sonucunda HDP’nin Şırnak’ta birinci sıradan aday gösterdiği Abdullah Güngen’in memnu haklar açısından adaylık şartını taşımadığına hükmetti.

Güngen’in Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 yıl 6 ay hapis cezası almış olması ve bu cezasının 27 Mart 2014 tarihinde kesinleştiği, 13 Eylül 2017 tarihinde yerine getirildiği belirtildi. Ancak Güngen’in yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair bir kararı olmadığından seçilme engelinin ortadan kalkmamış olduğuna hükmedildi.

Bu durumda Güngen’in yerine başka bir isim aday gösterilecek. Güngen’in yerine kimin aday gösterileceği konusu ise netlik kazanmadı.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Hayri Demir’e konuşan Abdullah Güngen, kararın ‘siyasi’ olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Şırnak gibi bir yerde birinci sıradan bir adayı veto etmeleri siyasi bir karardır. Bu Şırnak’a özel bir karardır. Sadece benim dosyamla ilgili değil başka bir kaç adayın daha veto edildiğini duydum. AKP’nin Şırnak’ta bilinçli bir şekilde özel politika uyguladığını biliyoruz. Burada valilik bile AKP teşkilatı gibi çalışıyor. Bu benim şahsımda HDP’ye Kürt halkına dönük alınan bir karardır.  Bu saatten sonra yükümüz daha ağır. Benim yerime gelecek olan her kim olursa, onunla birlikte bu karara tepkimizi Şırnak’ta tüm vekillikleri alarak yanıtlayacağız. Biz bu partiye koltuk, mevki için gelmedik. Biz partimizin her kademesinde çalışmak için geldik.”


11:45 | Demirtaş’tan rakiplerine mesajlar

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Twitter’dan 24 Haziran erken seçimlerindeki rakiplerine yönelik mesajlar paylaştı.

Demirtaş, CHP adayı Muharrem İnce, İYİ Parti adayı Meral Akşener ve Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğulları’na şunları yazdı:

“Hakkımdaki çağrılarınızı önemli ve değerli buluyorum. Seçim çalışması adil ve eşit olmazsa sonuçların meşruiyeti de tartışmalı olur. Sizler de adil bir ortamda çalışamıyorsunuz. Ülkemizin adalet ihtiyacı en çok da bu şekilde anlaşılıyor.”

4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, AKP-MHP adayı Recep Tayyip Erdoğan’a da “Cumhurbaşkanı olarak, 16 yıllık yönetimden sonra adalet vaat ediyorsunuz. En sevdiğiniz rakibinizin cezaevinden seçim çalışması yürütmek zorunda kalmasına dair görüşlerinizi de duymak isterdim. Anayasa’daki masumiyet karinesini unutmadan yorum yaparsanız sevinirim” diye seslendi.

Son olarak Vatan Patisi adayı Doğu Perinçek’e seslenen Demirtaş, şu paylaşımda bulundu:

“Ben seçilirsem Vatan Partisi’ni kapattırmayacağım. Partiniz dahil, bütün partilerin hazineden adil bir yardım almasını sağlayacağım. Ayrıca siz kazanırsanız söz veriyorum, HDP’yi biz kendimiz kapatacağız.”


11:30 | HDP adayı tarım işçisi bir kadın: Halime Akdağ

HDP’nin İzmir milletvekili adaylarından 40 yıllık tarım işçisi Halime Akdağ, amacının öncelikle işçilerin ve kadınların sesini duyurmak olduğunu söylüyor. Üreterek topluma en büyük katkıyı sunduklarını kaydeden Akdağ, “Üreterek kazandığımızı demokratik bir coğrafyada tüketmek istiyoruz” diyor.


10:15 | HDP Demirtaş için AYM’ye gidecek

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılacak.

  • Haberin tamamına buradan bakabilirsiniz.

09:55 | İnce: Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacak

Dün akşam CNN Türk televizyonunda soruları yanıtlayan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçim vaatlerine değindi ve Kürt sorununa dair açıklamalarda bulundu.

İnce, “Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacaktır. Bir televizyon kanalını bunun tartışılması için tahsis edebiliriz. Yıllarca bu konuyu konuşabiliriz” dedi.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD Kongresi'nde Türkiye'ye F-35 satışını durduran düzenlemeye ilk onay
Sonraki Haber
AKPM Türkiye'ye seçim gözlemcisi gönderecek