Ana SayfaGüncelSon 32 gün: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

Son 32 gün: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 32 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP ise seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


16:27 | HDP adayı Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezası onandı

HDP’nin tutuklu vekillerinden ve önümüzdeki seçimler için partinin Batman adaylarından olan İdris Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezası onandı.

Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasını, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi onadı.


16:05 | AKP’nin seçim sloganı açıklandı

AKP Sözcüsü Mahir Ünal yarın açıklayacakları seçim beyannamesi hakkında bilgi verdi.

Mitinglere 26 Mayıs Cuma günü Erzurum ile başlayacaklarını belirten Ünal, “Erzurum ile birlikte 30’un üzerinde ilde miting yapmayı planlıyoruz” dedi.

İstanbul mitingini en sona bırakacaklarını, İstanbul veya başka bir mitingi de ‘Cumhur İttifakı’ olarak planladıklarını ifade etti.

Seçim beyannamelerinde 146 büyük proje sunacakları bilgisini veren Ünal, partisinin seçim sloganını da açıkladı: “Vakit AK Parti vakti.”


15:55 | Buldan, Diyarbakır için sayı verdi: 12 milletvekili çıkaracağız

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde partisinin seçim bürosu açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 24 Haziran mesajı verdi.

HDP’li milletvekillerinin ve DBP’li belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasını anımsatan Buldan, “Belediye başkanlarımızı rehin alarak, yerine kayyum atayanlar; Kerkük’e ve Afrin’e gidenler, 24 Haziran’da Kürt halkının vicdanlarında hesap vereceksiniz” dedi.

Buldan, “Şimdiden hayırlı olsun” diyerek de Diyarbakır’dan 12 milletvekili çıkaracaklarını ifade etti.


14:53 | CHP’nin Diyarbakır milletvekili adayı da adaylıktan çekildi

Diyarbakır’da CHP’nin 9’uncu sıradan milletvekili adayı gösterdiği Gülay Emre, partisinin il başkanı ve yönetimini ‘kadın düşmanı’ olmakla suçlayıp, adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Emre, yaptığı açıklamada “İddia ediyorum; milletvekili adaylık başvurusu gününe kadar il binasının adresini bilmeyen, memur olduğu için 3 ay bedavadan izin kullanmak için aday olanlar bile en üst sıralarda. Bu ahlaksızlığa ortak olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Hatay’da CHP’nin ilk listede kendisine yer vermediği ve sonrasında yapılan değişiklikte 6’ıncı sıradan milletvekili adayı gösterilen Hasan Ramiz Parlar da adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.


12:57 | HDP’den “Kürt Sorununa Çözüm Deklarasyonu”

HDP, uzun süredir üzerinde çalıştığı, “Kürt Sorununa Çözüm Deklarasyonu”nu açıkladı. Açıklamayı yapan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 24 Haziran erken seçimlerinin ‘kalıcı ve onurlu bir barış için umut olduğunu’ beyan ederken, deklarasyonda ise yerinden yönetim talebinden Demokratik Anayasa’ya, anadili hakkından kayyum atanan belediyelere, hasta tutukluların durumundan yüzleşme ve hakikat komisyonlarına ve PKK lideri Öcalan’ın muhataplığına dek Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yolla çözümünde önemli olan noktalara vurgu yaptı.


12:50 | İnce: Ekonomi iflas ediyor, duvara çarpmak üzereyiz

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, diğer cumhurbaşkanı adaylarına 500’er TL bağışta bulunurken, ekonomideki gidişata değindi. İnce, “İnsanlar iş yerlerini kapatıyor, ekonomi iflas ediyor, duvara çarpmak üzereyiz” dedi. CHP adayı ayrıca, seçim sürecinin ‘adil’ olmadığını belirterek “Selahattin Demirtaş’ın özgür şekilde bizimle birlikte kampanyaya katılmasını çok isterdim” diye konuştu.


11:20 | HDP adayı ‘Afro-Türk’ Yalçın Yanık: Sınırsız ve sınıfsız bir dünya istiyorum

Afrika kökenli Türkiyeli Yalçın Yanık, İzmir’de HDP listesinden 1’inci bölge 3’üncü sıra milletvekili adayı olarak gösterildi.

Neden milletvekili adayı olduğunu ve vaatlerini anlatan 40 yıllık saya işçisi olan Yanık, “Sadece Afrika kökenli azınlıkları değil, Türkiye’deki bütün azınlıkları, haksızlığa uğrayan bütün unsurların temsiliyetini de kendimde hissediyorum” diyor.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

11:05 | Erdoğan’ın ilk mitinginin yeri ve tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın partisinin milletvekilleri adayları ile seçim beyannamesi tanıtım toplantısına katılacak.

Erdoğan, toplantının ardından ilk mitingini 26 Mayıs Cumartesi günü Erzurum’da gerçekleştirecek.

Mitinglere 27 Mayıs Pazar günü Aydın ve Balıkesir’de devam etmeyi planlayan Erdoğan, seçim kampanyası boyunca toplam 30 ilde miting düzenleyecek.


09:50 | AGİT’ten rapor: OHAL özgür kampanyaya engel, gözlemci sayısı artırılmalı

24 Haziran’daki seçimleri izlemek için Türkiye’ye davet edilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ilk temaslarının ardından yayınladığı raporunda gözlemci sayısının artırılmasını önerdi.

Cumhuriyet’in haberine göre, durum tespiti için yapılan ziyaretin ardından heyet, seçimlerde 28 uzun dönemli ve 350 kısa dönemli gözlemcinin bulunmasını ve seçimlerin ülke genelinde yaygın şekilde gözlemlenmesini istedi.

Heyetin raporunda idari kaynakların kötü kullanılmasının ve eşit kampanya koşullarına yönelik kaygıların altı çizilirken, OHAL nedeniyle alınan güvenlik önlemlerinin de özgür kampanya yapmaya engel olabileceği ve seçmenlerin bastırılmasına yol açabileceğine dair endişeye dikkat çekildi.

Raporda Türkiye’deki medya ortamının ‘hükümetteki partiyle ilişkili olduğu’ vurgulanırken, ‘otosansür ve gazetecilere yönelik baskı’ nedeniyle analitik bir takibin sınırlı olacağı belirtildi.

Raporda, mevzuata rağmen seçim gözlemcilerine gözetleme olanağı sağlanmadığı da ifade edildi.


09:37 | Sonradan listeye girmişti: CHP’li Parlar milletvekilliği adaylığından çekildi

Hatay’da CHP’nin ilk listede kendisine yer vermediği ve sonrasında yapılan değişiklikte 6’ıncı sıradan milletvekili adayı gösterilen Hasan Ramiz Parlar, sosyal medya üzerinden yayınladığı paylaşım ile adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Milletvekilliği adaylığından çekilen Parlar, bu durumu liste dışı kalan ya da sırası değiştirilen isimler açısından üzücü ve onur kırıcı olduğu ve siyaset etiği açısından onaylamadığı gerekçesiyle aldığını belirtti.

CHP’li Parlar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Hatay ve birkaç ilin listelerinde yapılan değişiklikleri Cumhuriyet Halk Partisi’nin saygınlığı ve güvenilirliği ile siyaset etiği ve toplum vicdanı açısından kabul edilebilir bulmuyorum” ifadelerine yer verdi.


Piroğlu’ndan Tosun’a: HDP adayları hedef ve amaçlarını Karınca’ya anlattı