Ana SayfaEkonomiS&P Türkiye’nin notunu düşürdü, bir dizi uyarı sıraladı

S&P Türkiye’nin notunu düşürdü, bir dizi uyarı sıraladı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye ekonomisi için bir dizi uyarı sıraladı ve “Notun düşürülmesi, krediye bağımlı biçimde büyüyen ve aşırı ısınan Türkiye ekonomisinde sert iniş riskine işaret ediyor” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu düşürdü.

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunun BB’den BB-‘ye, yerli para cinsinden notunun BB+’dan BB’ye düşürüldüğünü, görünümünün “durağan” olduğunu bildirdi.

Uyarılar

Kredi notunun düşürülmesine gerekçe olarak bozulan mali disiplin ve yüksek seviyelerde seyreden enflasyon gösterildi.

Yapılan açıklamada, “Notun düşürülmesi, krediye bağımlı biçimde büyüyen ve aşırı ısınan Türkiye ekonomisinde sert iniş riskine işaret ediyor” uyarısı yapıldı.

Ayrıca Türkiye ekonomisi için şu değerlendirmede bulunuldu: “Özel sektörden sıkıntı sinyalleri gelmeye başlamış durumda. Ülkeden sermaye çıkışı ve TL’nin değer kaybetmeye devam etmesi bu trendi hızlandırabilir.”

Yapılan açıklamada, ülkenin toplam borç yükünde kısa vadeli borçların ağırlığının artması da risk unsuru olarak yorumlandı.

Cari açık ve bütçe açığında görünümün kötüye gittiğini ifade eden S&P, Merkez Bankası’nın siyasi baskılarla mücadele ettiğini de ifade ederek enflasyon hedefinin 2012’den bu yana tutturulamadığına dikkat çekti.

Paylan: Hükümet tedbir alacağına “hoca bize taktı” diyor

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Paylan, “Yine notumuzu düşürdüler. Bütün derecelendirme kuruluşları notumuzu düşürüyor. Hükümet tedbir alacağına ‘hoca bize taktı’ diyor. Tedbir almayınca; dolar, faiz, enflasyon yükseliyor. Sonuçta hep beraber yoksullaşıyoruz” ifadelerini kullandı.