Ana SayfaGüncelTalepleri karşılanmıyor, İHD çağrı yaptı: Dört ağır hasta tutuklu 27 gündür açlık grevinde

Talepleri karşılanmıyor, İHD çağrı yaptı: Dört ağır hasta tutuklu 27 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ – İHD, 20 Nisan tarihinden bu yana İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan dört tutuklunun taleplerinin derhal karşılanmasını istedi. 27 gündür açlık grevinde olan hasta tutukluların talepleri arasında sağlık hakkına erişim, hapishane koşullarının düzeltilmesi ve sevk taleplerinin yerine getirilmesi var.

İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nde dört tutuklu 20 Nisan tarihinden bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Eylemi sürdüren Ergin Aktaş, Dicle Bozan, Yusuf Bulut ve Ehmedi Xami’nin durumuna dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tutukluların taleplerinin karşılanmasını istedi.

Toplantıda açıklamayı İHD İstanbul Hapishane Komisyon Üyesi Mehmet Acettin, açlık grevindeki tutukluların sağlık durumuna dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

Ergin Aktaş: Bir eli dirsekten diğer eli bilekten yok. Ayrıca KOAH hastası, “tek başına kalamaz” raporlarına rağmen OHAL sonrası tek kişilik hücrede tutuluyor.

Dicle Bozan: Bir bacağı kesik, diğer bacağında ve karın bölgesinde yaralar mevcut. Ayrıca bir yıla yakındır bağırsakları dışarıda, ameliyatla içeri alınması gerekir ancak bir türlü ameliyat edilmiyor.

Yusuf Bulut: 1950 doğumlu, ince bağırsak kanseri ve yatağa bağımlı olarak yaşamakta.

Ehmedi Xami: 2000 doğumlu ve felçli, tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşamını idame ettiriyor.

Talepler

Tutukluların talepleri ise sağlık hakkından yararlanmak. Acettin’in aktarımına göre talepler de şöyle:

  • Ameliyat zamanı gelen arkadaşlarının ameliyatlarının yapılması ve tedavilerinin gerçekleşmesi.
  • Hapishane koşullarının düzeltilmesi.
  • Uzun zamandır karşılanmayan sevk taleplerinin yerine getirilmesi.

Menemen’deki durum

Öte yandan Menemen R Tipi Cezaevi’ndeki durum hakkında bilgi veren avukat Gülizar Tuncer, cezaevindeki tutukluların ihtiyaçlarının karşılamadığını belirterek, aksine cezaevindeki hasta tutukluların çok daha zor şartlar altına alındıklarını söyledi.

“O cezaevinden çıkıp başka cezaevine sevk edilenler tabiri caizse, kurtuluyorlar. Sistematik işkenceyi, cezalandırmayı bütün devlet organları onaylıyor. 4 ağır hasta mahpusa ilişkin özel bir uygulama söz konusudur. Çünkü dava dosyalarının özeliği gereği, onlara çok açık bir şekilde düşmanca yaklaşılıyor. Onlar da şuan sadece ve sadece insani taleplerle başka bir cezaevine sevk istiyorlar. Süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin nedeni budur.”

“Bir an evvel talepleri karşılansın”

İHD İstanbul Hapishane Komisyon Üyesi Acettin de açlık grevindeki tutukluların taleplerinin karşılanmasını istedi.

Acettin, “İnsan hakları savunucuları olarak, bu mahpusların geçen her gün sağlık durumları ve  yaşam haklarının tehlikeye gireceğinin endişesiyle bir an evvel taleplerinin karşılanmasını istiyoruz” dedi.

 

Previous post
Dolar/TL, 4.50'yi gördü
Next post
39 gün kaldı: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?