Ana SayfaDünyaTrump: ABD İran nükleer anlaşmasından çekilecek, ekonomik yaptırımları yeniden getireceğiz

Trump: ABD İran nükleer anlaşmasından çekilecek, ekonomik yaptırımları yeniden getireceğiz

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, 2015 yılında ABD’nin yanı sıra Almanya, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin’in de imzaladığı İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekileceklerini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında İran nükleer anlaşmasından çekileceklerini açıkladı.

Çekilme kararını “Bugün ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini açıklıyorum. Başkanlık memorandumu imzalayacağım” sözleriyle duyuran Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden getireceklerini söyledi.

Ruhani: Kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız

Trump’ın bugünkü kararını açıklamasından önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında uluslararası aktörlerle işbirliğine devam etmek istediklerini ifade etti.

Ruhani, “Dış politikamız dünya ile yapıcı ilişkiler kurmaya dayanıyor. Yaptırımlar olsun ya da olmasın kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız” dedi.

Nükleer anlaşma neleri kapsıyor?

BBC Türkçe’nin haberine göre Tahran anlaşmayla Birleşmiş Milletler’in (BM) Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun askeri üslere “kontrollü girişine” izin vermiş oluyor.

Kapsamlı Müşterek Eylem Planı adlı anlaşmayla BM’ye kapsamlı denetim izni verilirken, İran’ın giriş izni taleplerine itiraz hakkı bulunuyor.

Öte yandan İran, uranyum zenginleştirmede kullanılacak santifrüj sayısını anlaşmayla üçte iki oranında azaltmayı, zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 98’ini ülke dışına göndermeyi ve plütonyum üretim reaktörünü de çimentoyla doldurmayı kabul etmiş oluyor.

Ancak anlaşma kapsamında önümüzdeki ilk 10 yıl içinde zenginleştirilmiş uranyum biriktirmeme şartıyla, uranyum konusunda geliştirme ve araştırma yapmasına izin veriliyor.

Son kez uzatıldığı açıklanmıştı

ABD Başkanı Trump, ülkesinin Barack Obama döneminde İran’la imzaladığı nükleer anlaşmadan şimdilik ayrılmayacağını belirtirken, “Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak, o zaman anlaşma iptal edilecek. Anlaşma inceleme altında ve herhangi bir zamanda bizim katılımımız, Başkan olarak tarafımdan iptal edilebilir” değerlendirmesini yapmıştı.

Beyaz Saray, alınan kararla anlaşmanın son kez uzatıldığı duyurmuştu.

Trump, seçim kampanyası döneminden beri itiraz ettiği anlaşma için “ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri” ifadelerini kullanmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, ABD Başkanı Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme söylemlerine karşın, “İran Atom Enerjisi Kurumu, beklenen ve beklenmedik tüm durumlara hazır” mesajı vermişti.

Previous post
Kadıköy’de ‘TAMAM’ eylemine polis müdahalesi
Next post
Erdoğan'a yanıt Twitter'dan: "Ee T A M A M o zaman"