Ana SayfaGüncelTrump tahliyesini istemişti: Türkiye’de tutuklu olan rahip Brunson tahliye edilmedi

Trump tahliyesini istemişti: Türkiye’de tutuklu olan rahip Brunson tahliye edilmedi

HABER MERKEZİ – Darbe girişimiyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan rahip Andrew Brunson’ın davasında gizli bir tanık, Brunson’ın ‘Hristiyan bir Kürt devleti’ kurmak istediğini iddia etti. Mahkeme Brunson’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İzmir’de hem darbe girişimiyle bağlantılı hem de PKK ile ilgili iddialar gerekçe gösterilerek tutuklanan Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Craig Brunson’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya hakkında toplam 35 yıl hapis istenen Brunson, Brunson’un eşi ve ABD Konsolosluk yetkilileri katıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’on tahliye edilmesini istediği Brunson’ın yargılandığı duruşmada ilk olarak Serhat kod isimli gizli tanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlendi.

Brunson’ın ‘yeni bir devlet kurmaktan’ bahsettiğini iddia eden gizli tanık Serhat, “Brunson Hristiyan hareketi başlatıp Hristiyan bir Kürt devleti kurmak istiyordu” dedi.

‘PKK’yi dinsel bir örgüt haline getirmeyi amaçlıyor’ iddiası

Gizli tanık Brunson hakkındaki iddialarına şöyle devam etti:

“Kiliseden insanlar birbiriyle evlendiriliyordu. Özellikle Kürt kökenli erkekleri, Hristiyan kadınlarla evlendiriyordu. Böylelikle Hristiyanların etkinliğini artırıyordu. Büyük bir yapı kurmayı amaçlıyordu. Evliliklere büyük önem veriyor ve büyük para harcıyordu. Bunlardan biri Suriyeli mülteci olan Mardin’de uzun yıllar yaşamış Muhammed Ahmet’ti. Andreas ve eşi Muhammed Ahmet’i misyoner Louis ile evlendirdi.”

Brunson ve beraberindekilerin ‘PKK’yi dinsel bir örgüt haline getirmeyi amaçladığını’ ileri süren Serhat, “Kilise ve dışındaki faaliyetlerini Kürdistan kurulması için yapıldığını duydum. Belçika’da kilisede her hafta üzerinde haç işareti olan PKK bayraklı pasta kesiliyordu. Muhammed Ahmet’in Belçika’da bir kilisede PKK faaliyetlerine devam ettiğini düşünüyorum ” diye konuştu.

Serhat’ın ardından konuşan diğer gizli tanıklar da benzer ifadeleri kullanarak, Brunson’u Gülen Cemaati üyeleri ve Kürtlerle bir araya gelmekle ve ayrıcalık sağlamakla suçladı.

Brunson’ndan gizli tanık iddialarına yanıt

Ardından gizli tanık ifadelerine yanıt veren Brunson, Serhat’ın iddialarına değinerek “PKK bayraklarından söz ediyor; nerede bu bayraklar? Bu fotoğraflar Muhammet Ahmet’in sosyal medya hesaplarından alınmış ama onlar Belçika’da çekilmiş olanlar. Bizim kilisemizde bunlar hiç olmadı. Tanığın hiçbir delili yok, hep ikinci ya da üçüncü kişilerden duyduklarını anlattı” dedi.

Brunson çok sayıda evlilik yaptırdığı yönündeki iddialar için de şunları söyledi:

“Ben 16 yıllık sürede sadece altı kez evlendirme töreni düzenledim. Bunlardan da sadece biri Kürt kökenliydi. Bu Kürt kökenlinin de evliliğini ben sağlamadım, kendileri karar verdiler. Benim bir yönlendirmem olmadı. PKK ile ilgili de iddiaları reddediyorum. Gizli tanığın bizim kilisemize çok geldiğini düşünmüyorum. Kendisinin daha çok Manisa’da durduğunu anlıyorum.”

‘Anlatılanlar utanç verici’

Brunson, üzerine atılı iddialarla ilgili “Bu anlatılanlar, utanç verici ve iğrenç şeyler. Ben bunları kabul etmiyorum. Kilisemizde ses kaydı ve görüntü kaydı hiç olmadı. Bunların hiçbir kaydı yok. Gezi olaylarıyla ilgili de hiç konuşmadım” açıklamasını yaptı.

Duruşma Temmuz’a ertelendi

Savcının tutukluluk halinin devamını isteyen mütaalası sonrası son sözü sorulan Brunson “Evime dönmek istiyorum” dedi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Brunson’ın tutukluluğunun devamına karar verirken, duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.

Ne olmuştu?

Rahip Andrew Craig Brunson’un 2016 yılının Eylül ayında ’milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu’ iddiasıyla, eşi Norine Lyn Brunson’la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırılmıştı.

Türkiye’deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, Göç İdaresi’ne teslim edilmişti.

Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada “FETÖ/PDY soruşturmasında” bir ’gizli tanık’ rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade vermişti.

Gizli tanığın ifadesi doğrultusunda Andrew Craig Brunson tutuklanmış, eşi Norine Lyn Brunson ise serbest bırakılmıştı.

Bruson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlanmış, Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

ABD’li rahip Brunson için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasından ise 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.