Ana SayfaDünyaTürkiye’nin “vermeyiz” dediği Afrin: Kadınlar zorla kapatılıyor, kaçırılıyor

Türkiye’nin “vermeyiz” dediği Afrin: Kadınlar zorla kapatılıyor, kaçırılıyor

HABER MERKEZİ – Hükümet yetkililerinin “Vermeyiz” dediği Afrin’de kadınlara çarşaf zorunluluğu getirildiği ve bazı kadınların kaçırıldığı iddia ediliyor. Yerel kaynaklara göre sadece son günlerde 10’a yakın kadın kaçırıldı.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte 20 Ocak’ta operasyon başlatıp 58 gün sonra yani 18 Mart’ta girdiği Afrin’de, kadınlara çarşaf zorunluluğu getirildiği ve bazı kadınların kaçırıldığı iddia ediliyor.

Kadın haber ajansı olan JinNews’in kentten ulaştığı son fotoğraflarda sokaklarda yürüyen kadınların tamamının siyah burka giydiği görülüyor.

Afrin’den ulaşılan fotoğraflar / Kolaj: JinNews

Ajansın Suriye’deki muhabirinin aktarımına göre de kadınlar Afrin’de çarşaf ve erkek olmadan dışarı çıkamıyor.

Yerel kaynaklar da kadınlara çarşaf zorunluluğunun Afrin’in tamamına yayıldığını, küçük yaşta çocuklara camilerde zorla dini eğitim verildiğini, kız çocuklarının başlarının zorla kapatılmaya çalışıldığını ve erkek çocuklar ile aynı ortamda bulunmalarına izin verilmediğini bildiriyor.

Ajans, TSK ve ÖSO gruplarının Afrin’e girdiği tarih olan 18 Mart’tan bu yana çok sayıda kadının ya kaçırıldığı ya da cinsel saldırıya maruz kaldığını aktarıyor:

“Son olarak Eşrefiye Mahallesi’nde yaşayan ve soyadı öğrenilemeyen Hatice isimli kadın bir haftadır kayıp; yine Eşrefiye Mahallesi’nde yaşayan Hemdan isimli aileden ikisi kadın 6 kişi ÖSO grupları tarafından kaçırıldı ve bunların akıbetleri bilinmiyor.”

Kaçırılma ve kayıp vakaları bunlarla da sınırlı değil. Afrin merkez ve köylerinden sadece son bir kaç hafta içerisinde 10’a yakın kadının kaçırıldığı öne sürülüyor.

“Demografik yapı değiştiriliyor”

Afrin’e dönük operasyonun ilk gününden bu yana hükümet, “Afrin’i gerçek sahiplerine teslim edeceğiz” söylemini dillendiriyor. Ancak hazırlanan raporlar bölgenin demografik yapısının değiştirildiği yönünde.

TSK ve ÖSO’nun 18 Mart’ta Afrin’e girmesinin ardından bir rapor hazırlayan Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Afrinlilerin yerinden edildiği kentte demografik değişim politikası yürütüldüğünü aktarmıştı.

Yerel kaynaklar ve yaşam savunucularının gözlemleri ve tanıklıkları sonucu oluşturulan SOHR raporunda, Afrinlilerin ev ve binalarına el konduğu, kimi Afrinlilerin işkence ve darba maruz bırakıldığına yer verilmişti.

JinNews’in ve bölgedeki kaynakların aktardığı haberlerde de Türkiye’nin Afrin’e girmesiyle kentte demografik yapının değişime uğramaya başladığı, Afrin’in bazı köylerinde bölge sakinlerine ait evlere Guta ve farklı kentlerden getirilenlerin yerleştirildiği aktarılıyor.

Ankara “Afrin’i vermeyiz” diyor

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Almanya basınına Afrin’e ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Afrin’den çıkılmayacağı mesajı verdi.

Akdağ, daha önce PYD denetiminde olan kentin bugün ne onlara ne de Suriye rejimine verilmeyeceğine işaret etti.

Akdağ,  “Afrin’i Esad rejimine geri vermenin hiçbir şekilde söz konusu olmayacağını”, Afrin’deki tek amaçlarının ise “YPG gibi terörist Kürt grupları karşısında Türkiye’nin güvenliğini korumak ve bölgeyi en kısa sürede Suriye halkına geri vermek” olduğunu savundu.

Previous post
Demirtaş mal varlığını açıkladı: Bir konut, bir araba, binlerce mektup ve bir diploma
Next post
Gazeteci Gülşen Koçuk serbest bırakıldı