Ana SayfaEkonomi“Yatırımları kaydırma baskısı başladı, Türkiye’yi sermaye çıkışı tehlikesi bekliyor”

“Yatırımları kaydırma baskısı başladı, Türkiye’yi sermaye çıkışı tehlikesi bekliyor”

HABER MERKEZİ – Organize Sanayi Bölgeleri’ne yapılan elektrik zammında ilk fatura geldi. TAYSAD Başkanı Kanca, durumu “felaket” olarak nitelendirirken, TAYSAD Üyesi Mehmet Dudaroğlu Avrupalı müşterinin yatırımları kaydırma baskısı yaptığının bilgisini vererek “Yakın gelecekte ülkemizi sermaye çıkışı tehlikesi bekliyor” ifadelerini kullandı.

Dolar kurunun yükselmesiyle birçok sektörde fiyat artışları yaşanıyor.

Türkiye’nin ihracatta lokomotiflerinden biri olarak görülen otomotiv sektöründe ise yan sanayiye kur artışının yanı sıra elektrik zammı olumsuz etki yapıyor.

1 Nisan itibarıyla 50 milyon kWh’ı geçen kuruluşlar, artık normal tarifeden değil, ‘son kaynak tedarik’ adı altında yeni elektrik tarifesine göre fatura ödüyor.

Dünya’dan Aysel Yücel’e konuşan Taşıt Araçları Tedarikçileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, durumu “felaket” olarak nitelendiriyor.

Kanca, elektrik fiyatlarındaki artışın yan sanayicinin maliyetlerine sadece bir ay için yüzde 1 ile 3 zam anlamına geldiğine dikkat çekiyor ve devamla şu sözleri kaydediyor:

“Bu maliyet artışını ana üreticiye yansıtmak zorundayız. Sektörde fiyatlar yıllık belirleniyor. Müşterilerin her ay fiyat artışı olmasını kabul etmeleri mümkün değil. Elektrik fiyatları bir günde yüzde 25 artınca bu otomotiv sektöründe hem yurt içinde hem de yurt dışında çok ciddi belirsizliklere neden olacak. Elektrik fiyatının yarın ne olacağını artık bilmiyoruz çünkü fiyatlar her saat değişiyor. Borsa gibi adeta.”

Sermaye çıkışı tehlikesi

Aynı zamanda eski başkan olan TAYSAD Üyesi Mehmet Dudaroğlu ise daha başka bir tehlikeye vurgu yapıyor.

Dudaroğlu, Avrupalı müşterinin yatırımları kaydırma baskısı yaptığının bilgisini vererek “Yakın gelecekte ülkemizi sermaye çıkışı tehlikesi bekliyor” ifadelerini kullanıyor:

“Otomotiv ana ve tedarik sanayi, yakın geçmişte gerçekleştirilen toplu iş sözleşmeleri ile yüzde 23-25’in üzerindeki ücret artışını hazmedemeden yüzde 25 civarındaki elektrik zammı ile şok yaşıyor. Son bir yıl içerisinde TL’nin yüzde 25 civarında devalüe olması da tüm parametreleri sarstı. Fiyat artışlarının müşterilerimize gerçek boyutu ile yansıtılamaması, düşük olan kârlılıklarımızı daha da aşağıya çekiyor. Avrupalı müşterilerimiz, Türkiye’yi ekonomik olarak istikrarlı görmediklerini, dolayısıyla bizlerle sağlıklı iş birliği yapmanın zorlaşacağını belirtiyorlar. Avrupa ülkelerinden birine yatırımlarımızı kaydırma baskısı yapmaya başladılar. Ekonomik istikrar sağlanamazsa yakın gelecekte ülkemizi sermaye çıkışı tehlikesi bekliyor.”