Ana SayfaÖzel“YSK yerel mahkemenin kararını dinlemedi, Turgut Öker’in seçilmesi engellendi”

“YSK yerel mahkemenin kararını dinlemedi, Turgut Öker’in seçilmesi engellendi”

HABER MERKEZİ – YSK’nin HDP aday listesinde veto ettiği isimlerden Turgut Öker’in avukatı Erdal Doğan, yerel mahkemenin YSK’ye HDP’li ismin yasaklanmış bir hakkının bulunmadığını bildirdiğini ancak buna rağmen ortadan kaldırılmış eski ceza yasasının kısıtlamalarının gerekçe gösterilerek Öker’in adaylığının veto edildiğini söyledi. YSK’ye bu kararından dönme çağrısı yapan Doğan, “Aksi halde hukuk cinayeti mezarlığına dönen ülkemizde YSK eliyle bir hukuk cinayeti daha işlenmiş olacaktır” dedi.


Haber: Bekir Avcı


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili aday listesinde veto ettiği isimlerden biri de Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker oldu.

YSK’nin bu kararı karşısında HDP, İstanbul 3’üncü bölge birinci sıra adayı Turgut Öker yerine Zeynel Özen’i aday olarak gösterdi.

Ancak Öker’in avukatı Erdal Doğan, Kahramanmaraş 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin YSK’nin istediği cevapta Öker’in “yasaklanmış bir hakkının bulunmadığını” bildirdiğini duyurdu. Doğan bu durumda ise Öker’in adaylığının engellendiğini, seçilme hakkının ‘gasp’ edildiğini kaydetti.

Avukat Erdal Doğan

Gazetemize açıklamalarda bulunan avukat Doğan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Anayasa’nın 76. Maddesi ve Anayasanın 90/5 . Maddesi ve Mahkeme’nin bu açık hükmüne rağmen Turgut Öker’in seçme ve seçilmesine hiçbir engel bulunmamaktadır. YSK’nın bir üyesi, mülga olmuş yani ortadan kaldırılmış eski ceza yasasının seçilmeye engel hal olduğunu yorumlayarak müvekkilim Turgut Öker’in seçilmesine engel çıkartmaktadır.

Türkiye ve dünyada en temel ilke seçme ve seçilme hakkıdır. Bu gibi temel haklarla ilgili hakları dar yorumlayamazsınız ve geçmişteki yasakları, engelleri gerekçe göstererek yani kıyas yaparak seçme ve seçilme özgürlüğünü engelleyemezsiniz.”

YSK’ye itirazda bulunulduğunu da belirten Doğan, verilecek kararın aynı zamanda 24 Haziran erken seçimleri ve sonrasında alınacak bu yönlü kararlar için de turnusol olacağını belirtti ve şu çağrıyı yaptı:

“YSK’ya, YSK üyesinin bu yasakçı yorumuna karşı HDP genel merkezi sorumları ve avukat Kenan Maçoğlu dün itirazda bulunmuştur. YSK bu itirazlara, Anayasaya ve Mahkemenin açık hükmüne rağmen eğer böyle bir engelleme yaparsa şimdiden 24 Haziran seçimleri süreci ve sonrasında vatandaş iradesi aleyhine ve hukuka aykırı ne yorumlar getirmez ki? YSK’nın bir üyesinin bu engelleme çabasına tüm YSK üyelerinin ortak olmamasını ve yapılan itirazın dikkate alınarak müvekkil Turgut Öker’in hukuka ve özgürlüklere uygun seçilme ve aday olma önünde bir engel olmadığına dair karar vermesi gerekir. Aksi halde hukuk cinayeti mezarlığına dönen ülkemizde YSK eliyle bir hukuk cinayeti daha işlenmiş olacaktır.”

Eğer YSK veto kararından dönerse Turgut Öker milletvekili seçilme hakkını yeniden kazanmış olacak.

Ne oldu?

YSK, Halkların Demokratik Partisi’nin aday listesinde yer alan bazı milletvekili adaylarının dosyasını veto etti, bunun üzerine HDP de veto edilen kişiler yerine yeni adaylar gösterdi.

Aday olması veto edilen isimlerden biri de İstanbul 3’üncü bölge birinci sıra adayı Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker olduç.

Öker’in “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten aldığı ceza gerekçe gösterilerek başvurusu YSK tarafından kabul edilmedi.


HDP’de veto edilen isimler yerine yeni adaylar gösterildi