Ana SayfaGüncelYSK’den Kürt illerinde 270 bin seçmenin olduğu sandıkların taşınmasına onay

YSK’den Kürt illerinde 270 bin seçmenin olduğu sandıkların taşınmasına onay

HABER MERKEZİ – YSK, Kürt illerinde 270 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etti. 19 ilde pek çok ilçe ve köyü kapsayan karar sonrası konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, başvurunun Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmeden önce karara bağlanmasına tepki gösterdi ve kararı “İnsanların oy kullanmasını engellemeye dönük bir hamledir” sözleriyle değerlendirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kürt illerinde 270 bin seçmenin kayıtlı olduğu pek çok ilçe ve köyü kapsayacak şekilde sandık taşıma ve sandık birleştirme talebinin karara bağladı.

Sputnik’in haberine göre 19 ilde sandık taşıma kararı alındı.

YSK Başkanı Sadi Güven ile yapılan görüşmenin ardından HDP Milletvekili Mithat Sancar’ın “Yeni bir mühürsüz oy vakasıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz yüksektir” uyarısında bulunduğu kararda, 5 kilometre uzaklıktaki sandık taşıma taleplerinin kabul edildiği öğrenildi.

Bu şekilde verilen taşıma kararlarında seçmen sayısının ise dikkate alınmadığı belirtildi.

‘YSK baskı ve vesayet altında’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, YSK’nın 19 ilde sandık taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki’nin konuyla ilgili YSK Başkanı Sadi Güven’le görüştüğünü hatırlatan Temelli, “Kendileriyle görüşme yapmamıza, uyarmamıza rağmen YSK’nın bu şekilde davranması nasıl baskı ve vesayet altında olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Bölgede insanların oy kullanmasını engellemeye dönük bir hamledir” ifadeleriyle kararı değerlendiren Temelli ayrıca CHP’nin sandık taşıma kararlarına dayanak olan seçim kanunu değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını hatırlatarak, “YSK, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemeliydi” dedi.

Anayasa Mahkemesi, iptali istenen başvuruyu 31 Mayıs’ta görüşecek.

Previous post
Algının ötesinden mesajlar taşıyan bir sanatçı: Damian Michaels
Next post
İnce: Suriye, ABD ve Almanya ile barışmalıyız