Ana SayfaGüncel2018 Barış Raporu: Türkiye Afrin’de uluslararası hukuku çiğnedi, Almanya sessiz kaldı

2018 Barış Raporu: Türkiye Afrin’de uluslararası hukuku çiğnedi, Almanya sessiz kaldı

HABER MERKEZİ – Almanya’nın önde gelen barış enstitülerinin ortaklaşa hazırladığı 2018 Barış Bilirkişi Raporu’nda Türkiye’nin Afrin operasyonunda uluslararası hukuku çiğnediği ifade edilirken, Almanya hükümeti de ‘sesiz kalmak’ ile suçlandı. Raporda bu gerekçelerin ardından Almanya hükümetine Türkiye’ye silah ihracatına ara vermesi çağrısı yapıldı.

Almanya’nın önde gelen barış enstitülerinin ortaklaşa hazırladığı 2018 Barış Bilirkişi Raporu’nda, Türkiye’nin Afrin operasyonu ile uluslararası hukuku çiğnediği ve bunu yapmaya devam ettiği sürece Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatına ara vermesi gerektiği belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre raporda Alman silahlarının Suudi Arabistan’ın Yemen’e, Türkiye’nin de Afrin’e yönelik operasyonunda kullanıldığı belirtilerek, “Şayet Almanya dürüst bir arabulucu rolü üstlenmek istiyorsa, uzun dönemli bir barış politikası benimsemeli ve kısa dönemli menfaatleri bir yana bırakmalıdır” ifadeleri yer aldı.

“Sonu olmayan savaşlar; daha fazla diplomasi, daha az silah ihracatı” adıyla yayımlanan 2018 Barış Bilirkişi Raporu’nda, Almanya hükümetinin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu sırasındaki “uzun süreli sessizliği” de eleştiri konusu yapıldı.

Raporda, Almanya hükümetine Afrin operasyonu sırasında yanlış anlaşılmaya mahal bırakmayacak şekilde insan hakları hukuku ihlalleri yaşandığı ve devletler hukukunun ‘şiddet yasağı’ ilkesinin çiğnendiği anımsatılarak, bunun ‘yüksek sesle dile getirilmemesi’ eleştirildi.

Ayrıca Almanya’nın insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye’ye olan eleştirilerinden birkaç vatandaşın tahliye edilmesi karşılığında feragat etmemesi gerektiği de raporda vurgulandı.

Rapor, 1987’den bu yana yayımlanıyor

Kısa adı HSFK, BICC, INEF ve IFSH olan barış ve güvenlik araştırmaları enstitüleri tarafından hazırlanan rapor, 1987 yılından bu yana yayımlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş bir şarkı daha seslendirdi: Korkma, bağır
Sonraki Haber
Bir yıldır cezaevinde: Zehra Doğan'ın eserleri Almanya'da sergileniyor