Ana SayfaGüncel24 Haziran’a son 18 gün: Adaylar ne diyor, neler oluyor?

24 Haziran’a son 18 gün: Adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 18 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:10 | Temelli: Erdoğan sorunu vardır

Seçim çalışmaları kapsamında gittiği Adıyaman’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözlerini hatırlatarak, “Kürt sorunu vardır ama bizzat Erdoğan sorunu vardır” dedi. HDP’de bir araya gelme çağrısında bulunan Temelli, “Saray 10 şiddetinde depreme dayanabilir ama HDP’nin şiddetine dayanamaz. Bu halkın depremi şimdi” dedi.


18: 21 | Erdoğan’dan İnce’ye: Bir garip adam

Partisinin Muğla’daki mitinginde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce için “Bir garip adam” değerlendirmesinde bulundu. Afrin’e operasyon gerçekleştirildiği dönemde Kemal Kılıçdaroğlu’nun ÖSO’ya ‘terörist’ dediğini hatırlatan Erdoğan, “Mehmetçiğimizden Özgür Suriye Ordusu’ndan Allah razı olsun diyorum. Bay Kemal Özgür Suriye Ordusu’na terörist diyor, yazıklar olsun” dedi.

Haberin tamamı: Erdoğan’dan Muharrem İnce’ye: Bir garip adam


16:30 | Van’da zırhlı araçla HDP flamaları söküldü

Van’ın Başkale ilçesinde asılan HDP flamaları zırhlı bir aracın üzerine çıkan özel harekat polisleri tarafından söküldü.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın aktardığına göre, zırhlı aracın üzerine çıkan polisler, yol boyunca asılan HDP flamalarını tek tek indirerek çöpe attı.


15:45 | HDP milletvekili adayı gözaltına alındı

Kadıköy’de KESK’lilerin düzenlediği eyleme müdahale eden polis, HDP İstanbul milletvekili adayı Sema Uçar ve iki kişiyi gözaltına alındı.


15:10 | Erdoğan’ın başdanışmanı: Parlamentoyu muhalefet alırsa seçimler tekrarlanabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum, 24 Haziran seçimlerinde parlamentoda muhalefetin üstünlük sağlaması durumunda yeni seçimlerin gündeme gelebileceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre ABD merkezli Bloomberg haber ajansına konuşan Uçum, “Eğer muhalefet parlamentoyu alır ve Erdoğan yeniden seçilirse siyasetçiler vatandaşların ‘birbirlerini denetleme ve işbirliği yapmalarını’ istediğini anlamalı. Eğer başaramazlarsa parlamento ya da cumhurbaşkanı yeni seçime gitme kararı alabilir” diye konuştu.

“Bunun son çare” olacağını söyleyen Uçum, bu tür bir sonucun ülkeyi çıkmaza sokacağını ifade ederek, “Bu seçimler Türkiye’yi parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçirecek. Bu geçiş eğer tüm taraflar dahil olmuyorsa başarılamaz” dedi.

Uçum, son olarak seçmenin yetkiyi yine AKP’ye ve Erdoğan’a vererek “rasyonel” bir karar vermiş olacağını iddia etti.


15:05 | Kılıçdaroğlu: Hedefimiz OHAL’i 1 ay içinde kaldırmak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birinci adım olarak Türkiye’ye çağdaş demokratik standartları getirmeyi ve OHAL’i 1 ay içinde kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Denizli’de sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, şu mesajları verdi:

“Dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Olağanüstü bir coğrafyamız var. İnsanlarımız güzel ve çalışkan. Tarihimiz, kültürümüz, her şeyimiz var. Ama bu ülkede mutlu değiliz, mutlu olmak istiyoruz. Sorunlarımız var, bunları aşmak istiyoruz. Nasıl aşarız? Önümüzde sorunlar var, gideceğiz hep beraber sandığa oyumuzu kullanacağız. Bir ülkede demokrasi yoksa, orada huzur, kalkınma, düşünceyi açıklama özgürlüğü, bağımsız medya olmaz.

Atacağımız birinci adım, size sözüm söz, bu ülkeye çağdaş ülkelerdeki bütün demokratik standartları getirmektir. Almanya’nın, Japonya’nın, Finlandiya’nın, Avustralya’nın öngördüğü demokratik standartları ülkemize getirmektir. Bu bağlamda Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı’nın da parlamentoda çoğunlukta olduğu bir düzlemde, en geç 1 ay içinde OHAL uygulaması bitecektir.”


13:00 | Karamollaoğlu ‘Kürt Raporu’nu açıkladı

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, Diyarbakır’da partisinin hazırladığı ‘Kürt Raporu’nu kamuoyuna sundu.

Karamollaoğlu, Kürt sorununa ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.


12:10 | AGİT heyeti seçim gözlemine başladı

Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) tarafından atanan seçim gözlem heyeti, Malatya’da HDP’yi ziyaret etti.

Büyükelçi Audrey Glover başkanlığındaki gözlem heyeti, seçim çalışmaları ile ilgili parti yönetiminden bilgiler aldı.

Ziyarete ilişkin bir açıklama yapan heyet, şunları ifade etti:

Seçim gözlem heyeti bugün resmi olarak göreve başlıyor. Heyet Türk makamların daveti üzerine görevlendirilmiştir. Büyükelçi Audrey Glover başkanlığındaki heyette, Ankara’da yerleşik ve 12 uzmandan oluşan bir çekirdek ekip ve ülke genelinde görev alacak 22 uzun dönemli gözlemci yer almaktadır. Heyet, milletvekilliği seçimlerini AGİT taahhütleri ve demokratik seçimler için gerekli olan uluslararası standartlar ve iç hukuk açısından gözlemleyecektir.

“Gözlemciler aday kaydı, kampanya faaliyetleri, seçim idaresinin ve diğer ilgili kurumların işleyişi, iç seçim mevzuatının uygulanması ile seçimle ilgili uyuşmazlıkların çözümünü izleyecektir.

“Gözlem sürecinin bir parçası olarak kapsamlı bir medya izlemesi de yapılacaktır. Gözlem sırasında heyet çeşitli devlet yetkilileri, siyasi partiler, adaylar ve sivil toplum, medya ve uluslararası organizasyoncuların temsilcileri ile görüşmeler yapacaktır.

“Heyet seçim günü oy verme istasyonlarının açılmasını, oy pusularının sayısının ve sonuçların sıralanmasını izleyecektir. Heyet seçimlerden bir gün sonra AGİT parlamenter asemblesi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi gözlemcileri ile birlikte düzenleyeceği bir basın toplantısıyla, ilk bulgular ve sonuçlara dair bir rapor açıklayacaktır.”

AGİT’in seçim süreçlerinin gözlenmesine dair kapsamlı nihai raporu ise, seçim gözlem heyetinin görevini tamamlamasından yaklaşık 8 hafta sonra yayınlanacak.


11:50 | Seçim öncesi Kandil’e operasyon iddiası

Seçim öncesi Kandil’e harekât iddiası tartışılırken son birkaç gün içinde yapılan açıklamaları, haberleri ve kimi değerlendirmeleri derledik.

Hükümet ve iktidara yakın medya bir operasyon hazırlığı olduğunu gizlemiyor. Kandil’dekiler olası operasyonun seçim ve oy kaygısıyla ilgili olduğunu savunup “Ellerini kollarını sallayarak girecek değiller, hazırız” diyor. Muhalefet ise iktidarın operasyon gündemini seçime yoruyor. Benzer vurgu, Avrupa basınında da bir uyarı ile yer buluyor: “Bölgede PKK güçlü.”


11:20| Demirtaş’ın kendi sesinden seçim mitingi konuşması

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nden ailesiyle yaptığı telefon görüşmesi üzerinden ‘seçim mitingi’ konuşmasını gerçekleştirdi.

Demirtaş’ın konuşması, HDP’nin sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.


09:58 | SONAR anketi: HDP baraj sınırında, İnce oy oranını 10 puan artırdı

SONAR Araştrma Şirketi’nin 29 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında 26 ilde 3 bin kişi ile yaptığı anket sonuçlarına göre 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı (AKP, MHP ve BBP) oyların yüzde 49.3’ünü alırken, Millet İttifakı (CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP) yüzde 39,5 oy alıyor.

HDP’nin yüzde 10 oranında oy alacağı tahmininde bulunulan ankette, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin kalacağı tahminine yer veriliyor.


09:00 | İYİ Partililer’den CNN Türk’e ‘ambargo’ protestosu

İYİ Partililer, CNN Türk’ün, partilerinin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’e uyguladığı “ambargo”yu protesto etti.

Ellerinde meşalelerle televizyon kanallarını protesto eden yaklaşık bin kişilik grup, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan Akşener’in görüntülerini projektör ile duvara yansıttı.


08:50 | Demirtaş: Bugün saat 11.00’de sizlere sesleneceğim

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşmasına metni okuduğu ‘promter’ın arızalanması nedeniyle ara vermesine atıfta bulunarak, dün gece Twitter’dan bir paylaşımda bulundu.

Demirtaş, paylaşımında “Senin gitme ihtimalin bile bu kadar güzelken, kim bilir gidişin ne muhteşem olacak. Promter gazisine ulaşana kadar elden ele bi zahmet” ifadelerini kullandı.

Bu sabah da bir mesaj paylaşan Demirtaş, bugün saat 11.00’de HDP sosyal medya araçlarından bir ‘miting’ düzenleyeceğini duyurdu: