Ana SayfaDünyaAB, Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletmiyor

AB, Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletmiyor

HABER MERKEZİ – AB, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesine yönelik müzakerelere başlamama kararı alırken, yapılan toplantıda Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında gerilediği kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi konusunda müzakerelere şu an için başlanmaması kararı aldı.

DW Türkçe’nin haberine göre AB’ye üye ülkelerin dışişleri ve AB bakanlarının katıldığı Genel İşler Konseyi’nin Salı akşamı Lüksemburg’da yapılan toplantısı sonrasındaki açıklamada, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi için müzakerelere şu an için başlanmayacağı belirtildi.

Yapılan açıklamada, Türkiye’nin son dönemde AB’den giderek uzaklaştığı belirtilirken hukukun üstünlüğü, temel haklar ve ifade özgürlüğü alanlarındaki gerilemenin kaygı verici olduğu kaydedildi.

Bunun yanı sıra gazeteciler, akademisyenler, insan hakları savunucuları, muhalif siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcılarına yönelik tutumun kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

Türkiye’nin üyelik perspektifi

Toplantıda, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi için de talep bildirildi.

Ancak Avusturya’nın bu talebi, çoğunluğun desteğini alamadı.

Toplantı sonrasındaki açıklamada, Türkiye’de temel bir değişimin ardından üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlanabileceği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’nin “aday ülke” statüsünün devam ettiği ancak müzakerelerin “durma noktasına” geldiği vurgulandı.

Askıya alınmama nedeni ‘mülteci anlaşması’

AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini askıya almamasına neden olarak mülteci anlaşması gösteriliyor.

AB’ye üye birçok ülkenin, müzakerelere son verilmesi veya resmi olarak askıya alınmasının Türkiye ile yapılan mülteci mutabakatının tehlikeye girmesinden kaygı duyduğu belirtiliyor.

Gümrük Birliği’nin kapsamı

Türkiye’nin 1996 yılından beri dahil olduğu Gümrük Birliği’nin genişletilmesiyle tarım ürünleri, kömür ve çelik ürünlerinin gümrükten muaf tutularak, ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

Mevcut Gümrük Birliği sözleşmesi ise en başta sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımını kapsıyor. Geleneksel tarım ürünleri ve hizmet sektörü ise bu kapsamın dışında kalıyor.