Ana SayfaDünyaAB, Türkiye’ye ikinci 3 milyar euroluk mülteci yardımını onayladı

AB, Türkiye’ye ikinci 3 milyar euroluk mülteci yardımını onayladı

HABER MERKEZİ – AB, 2016’da Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasında taahhüt edilen yardımların ikinci 3 milyar euroluk kısmını onayladı.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yönelik mali destek paketine onay çıktı.

AB Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için ikinci 3 milyar euroluk mali desteğin serbest bırakılmasının yanı sıra AB Afrika Fonu’na 500 milyon euro transfer edilmesi kararı yer aldı.

Türkiye’ye toplam 6 milyar euro mali destek vaat edilmişti.

Bildirge öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci anlaşmasına destek verdiğini belirterek, “3 milyondan fazla Suriyeliyi kabul eden Türkiye’nin bu sorunu aşmasına yardım edebiliyoruz diyebiliriz” demiş ve “Türkiye’ye yönelik bütün eleştirilere rağmen, Türkiye’nin bu konuda büyük bir iş yaptığını” söylemişti.

Anlaşma, Yunanistan adalarına gelmek zorunda bırakılan mültecilerin kabul edilmemesi durumunda Türkiye’ye iadelerini öngörüyor. Karşılığında da AB, Türkiye’deki mülteciler için mali yardımda bulunmayı ve Suriyeli mültecileri yasal yollardan kabul etmeyi taahhüt ediyor.

‘Mülteci merkezleri’ kararı

Ayrıca 9 saat süren zirve sonunda “Ortak Mülteci Merkezleri” kurulmasına ve mültecilerin AB içerisindeyken üye ülkelere geçişinin kısıtlanmasına karar verildi.

Alınan kararlara göre, kurulacak “Ortak Mülteci Merkezleri”nde mülteci akımının sınırlandırılması ve başvurularının değerlendirilmesi hedefleniyor.

Yeniden dağıtım ve yerleştirme gibi adımlar ise ülkelerin gönüllülüğü esasında yapılacak.

Alınan kararlar doğrultusunda bu merkezlerin AB dışında da kurulması amaçlanacak.