Ana SayfaDünyaABD: Demokratik Suriye Güçleri’ni bir kenara itmeyiz

ABD: Demokratik Suriye Güçleri’ni bir kenara itmeyiz

HABER MERKEZİ – Minbiç konusunda açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye’nin kaygılarını gidermeye çalıştıklarını söyledi ve ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu DSG’yi “bir kenara itmeyeceklerini” belirtti.

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi sonrası Ankara “YPG Minbiç’ten çekilecek” demiş. YPG ise “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” açıklamasında bulunmuştu.

Konuya dair bir açıklama da ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’ten geldi.

Mattis, Türkiye ile Minbiç konusunda yapılan görüşmelerin ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile bölgede yürüttüğü operasyonları etkileyip etkilemeyeceği sorusuna verdiği yanıtta konuya değindi.

Mattis, “Türkiye’nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorunda olduklarını” ancak YPG’nin ana bileşeni olduğu DSG’yi de “bir kenara itmeyeceklerini” söyledi.

DSG’nin zamanında IŞİD’i sahada yenen tek örgüt olduğunu da belirten Mattis, IŞİD’in hâlen tamamen yenilmediğini ifade etti. ABD’li Bakan, bu nedenle IŞİD’e karşı sürdürülen operasyonların “kritik” önem arz ettiğini söyledi.

Mattis, ABD’nin Türkiye ve SDG ile iş birliğini aynı anda sürdürüp sürdüremeyeceğine dair soruya ise “Bu karmaşık bir konu. Gördüğüm en karmaşık savaş alanı” yanıtını verdi.

Bir yandan Türkiye’nin kaygılarını gidermeye çalışırken diğer yandan da IŞİD’i yenmeye çalıştıklarını ifade eden ABD Savunma Bakanı, bunun “çok zor bir iş” olduğunu söyledi ve ekledi: “Ama bunu yapıyoruz. Çalışıyoruz. Ve bunu Türkiye’ye karşı değil, Türkiye’yi sayarak yapıyoruz.”

Ne olmuştu?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

İki ülke dışişleri bakanları, Pazartesi günü Washington’da bir araya geldikleri görüşmede “yol haritasını” onaylamıştı.

Görüşmeler sonrası bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” demişti.

Ancak konuya dair bir açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, zaten bölgedeki güçlerinin Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da bölgeden çekildiğini belirterek, “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” diye belirtmişti.

Previous post
Duvara 'HDP' ve 'Selo' yazan 13 yaşındaki çocuk gözaltına alındı
Next post
Ekmekçiyan'ın mezardan kemikleri çıkarılırkenki fotoğrafları