Ana SayfaGüncelAGİT’in seçim raporu: Erdoğan diğer adayları ‘terör’le suçluyor, çok sayıda gazeteci tutuklu

AGİT’in seçim raporu: Erdoğan diğer adayları ‘terör’le suçluyor, çok sayıda gazeteci tutuklu

HABER MERKEZİ – 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala ara raporunu açıklayan AGİT heyeti, seçim sürecinde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diğer adaylara yönelik “terör” suçlaması yönelttiğini vurguladı. Medya kuruluşlarının kapatıldığını, gazeteciler tutuklandığını hatırlatan heyetin raporunda, OHAL altında seçim yapılması endişesine de yer verdi.

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri sürecini izlemekle yükümlü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti, 24 Mayıs’ta görevine başladı.

AGİT bünyesinde Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’ne (ODIHR) bağlı olarak görev yapan ve Büyükelçi Audrey Glover başkanlığındaki heyet, seçim sürecine dair hazırladığı ara raporunu dün kamuoyuyla paylaştı.

AGİT’in Türkiye’deki seçim sürecine ilişkin hazırladığı 11 sayfalık ara raporda, öncelikle seçim mevzuatına ilişkin yapılan yasal değişiklikler hakkında bilgi verildi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığı raporda, CHP’nin, mühürsüz oy pusulası ve zarf gibi düzenlemelerden bazılarını iptal ettirmek üzere Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduğu ancak ret yanıtı aldığı hatırlatıldı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ise, seçim sürecine ilişkin yegane karar verici organ olduğu ve siyasi partiler veya seçmenler tarafından YSK kararları aleyhine yargıya başvurulamadığı vurgulandı.

“Erdoğan’ın diğer adayları terörizm destekleyicisi olarak işaret ediyor”

“Cumhurbaşkanlığı Seçimi kampanyasındaki çatışmacı atmosfer, genel kutuplaşmayı yansıtıyor. Bütün (Cumhurbaşkanlığı) adaylar, birbirine karşı sert ve birbirini lekeleyici üslup kullanıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı sıklıkla diğer adaylar ve partileri terörizm destekleyicisi olarak işaret ediyor” denilen raporda, Erdoğan’ın, CHP adayı Muharrem İnce aleyhine bir seçim kampanyası konuşması nedeniyle dava açtığı da ifade edildi.

“Medya kuruluşları kapatıldı, gazeteciler tutuklandı”

AGİT heyetinin ara raporunda, medya kuruluşları aracılığıyla kampanya yapılması meselesinin yanı sıra sosyal medya kullanıcılarıyla ilgili duruma da yer verildi. Raporda, “İçişleri Bakanlığı’nın verileri itibariyle 28 Mayıs – 11 Haziran tarihleri arasında 1199 sosyal medya kullanıcısı hakkında terör propagandası yaptığı, nefret söylemi kullandığı, devletin bütünlüğü ve toplumsal bütünlük aleyhine olduğu tespiti yapılırken; bu kişilerden 643’üne yasal ceza verildiği” bilgisi aktarıldı.

Raporda, Türkiye’deki medya açısından ise “Hükümetle bağlantılı veya kamu ihalelerine bağımlı sahipleri olan kuruluşlar egemen” ifadesi kullanıldı.

Medyada kutuplaşma atmosferi olduğu, çok sayıda medya kuruluşunun kapatılarak gazetecilerin tutuklandığı da vurgulandı.

OHAL altında seçim yapılması endişesi

AGİT’in ara raporunda, uluslararası örgütlerin seçim sürecinin bütünlüğünü tehlikeye atacak şekilde, olağanüstü hal (OHAL) yönetimi altında seçimlerin yapılması konusunda endişelerini dile getirdikleri belirtildi.

Raporda, “Anayasa’nın ifade özgürlüğü hakkını genel anlamda koruma altına aldığı ancak medya üzerinde Terörle Mücadele Yasası ve internet ortamına ilişkin yasal düzenlemelerle sınırlamalar olduğu” da vurgulandı. Oysa “seçim mevzuatı uyarınca medya tarafından mutlaka eşit şekilde kampanyaları yansıtması gerektiği” ifade edildi.

Buna karşın “Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), medyaya yaptırımlar uygulama gücünün ise yürürlükten kaldırıldığı” söylendi. Ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), medya izleme raporlarının ise kamuya açık olmadığı da kaydedildi.

Ankara’dan tepki

AGİT heyetinin ara raporuna ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı ise, “AGİT Seçim Gözlem Misyonu’nun 15 Haziran 2018 tarihinde yayınladığı Ara Rapor incelenmiştir. Ülkemizde seçimler çoğulcu ve rekabetçi ortamda demokratik standartlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte, anılan belgede, mevcut seçim süreci hakkında sahadaki gerçeklerle örtüşmeyen hatta siyasi nitelikli bazı yorumlara yer verildiği görülmüştür” denildi.

Previous post
Tanıl Bora: 'Erdoğanizm', seçim kazanmakla işliyor
Next post
Suruç'a giden Temelli'den siyasi partilere çağrı