Ana SayfaGüncel‘Amaç gazetecilere gözdağı’: Sedat Sur’a Suruç paylaşımlarından soruşturma

‘Amaç gazetecilere gözdağı’: Sedat Sur’a Suruç paylaşımlarından soruşturma

HABER MERKEZİ – Gazeteci Sedat Sur’a, Suruç’ta dört kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili yaptığı paylaşımlar nedeniyle soruşturma açıldı. Özgürüz muhabiri Sur, “Bilgi kirliliğinin, dezenformasyonun önüne geçmeye çalıştım, soruşturma açtılar” dedi. DİSK Basın İş açılan soruşturma ile asıl amacın gazetecilere gözdağı vermek olduğunu kaydetti. Bugün emniyete giderek ifade veren gazeteci Sur ise suçlamaları redderek suçlama konusu yapılan mesajları haber amacı ile paylaştığını vurguladı.

Özgürüz muhabiri Sedat Sur’a, Urfa’nın Suruç ilçesindeki seçim saldırısı neticesinde dört kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylarla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar dolayısıyla soruşturma açıldı.

Soruşturmaya giden yol

Suruç’ta AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisinde Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafın “Size verecek oyumuz yok” sözleri üzerine 14 Haziran Perşembe günü başlayan tartışma esnafa saldırıya dönüşmüş, ardından çıkan olaylarda dört kişi hayatını kaybetmişti.

Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal ile birlikte AKP’li vekil Yıldız’ın yakınları tarafından öldürülürken, Yıldız’ın da ağabeyi yaşamını yitirmişti.

Gazeteci Sedat Sur ise sosyal medyadaki ilk paylaşımlarında “Suruç’tan siyasetçi, esnaf, her kesimden insana ulaşıyoruz, işin özünü öğrenmek istiyoruz” diye yazmış ve ilçedekilerin olaya dair görüşünü aktararak, medyanın tutumuna tepki göstermişti.

Sedat Sur paylaşımlarında ayrıca CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Göre’nin “Yaralanan oğlunun peşinden giden baba, oğluyla birlikte hastanede katledildi” şeklindeki sözlerini ve Suruç’taki saldırıya tanıklık eden bazı kişilerin ifadelerini de sosyal medya üzerinden aktarmıştı.

İfadeye çağrıldı

Hakkında açılan soruşturmayı Twitter hesabından duyuran Sur, polisin evine kadar gelerek kendisini ifadeye çağırdığını kaydetti.

Gazetemize de açıklamalarda bulunan Özgürüz muhabiri, Suruç’taki hadisenin akabinde ortaya çıkan dezenformasyona dikkat çekerek, “Bilgi kirliliğinin, dezenformasyonun önüne geçmeye çalıştım, halka en doğru bilgiyi vermek için çabaladım ve sadece bilgi içeren haberler paylaştım. Olayın aydınlanması, hakikatin ortaya çıkması için yaptım bunu ama soruşturma açtılar” dedi.

Suruç’taki olaydan birkaç gün sonra netleşmeye başlayan bilgilere bakıldığında paylaşımlarının tutarlı olduğuna vurgu yapan Sur, “Attığım mesajlar ortada ve bugün olaya dair bilgiler de ortada” diye konuştu.

Hakkında soruşturma açılan Sur, bugün emniyete giderek verdiği ifadede, yaptığı paylaşımları bir gazeteci olarak Suruç’taki kaynaklarından alarak haberleştirdiğini belirtti.

Sur, kendisine suç olarak isnat edilen tweet’indeki “polise güvenmeyin” ifadesine ilişkin olarak da şunu kaydetti:

“Suruç’ta yaşanan esnaf ziyareti sırasında çıkan olaydan sonra yaralı olarak götürülen baba ve oğlun Suruç Devlet Hastanesi içerisinde linç edilerek öldürülmesi karşısında olayda polisin ihmalinin olduğunu ve linç girişiminde bulunan kişilerin de AKP’li olmalarından ötürü korunduğunu düşündüğüm için bu mesajı paylaştım.”

Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini vurgulayan Sur, mesajları haber amacı ile paylaştığını yineledi.

Gazetecilerden tepki

Sur’a yönelik soruşturmaya basın meslek örgütleri ile birçok gazeteci tepki gösterdi.

Gazeteciler #GazetecilikSuçDeğildir hashtag’i ile Sur’la dayanışma gösterirken, Can Dündar ise “Söz söyleme, haber verme hakkımıza, söz söyleyen, haber veren arkadaşlarımıza kararlılık ve cesaretle sahip çıkacağız” dedi.

DİSK Basın İş ise yaptığı açıklamada Sur’a soruşturma ile asıl amacın haberin serbest dolaşımını etkilemek ve herkese gözdağı vermek olduğunu vurguladı.

Suruç’ta ne oldu?

14 Haziran’da Suruç’ta, AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisi esnafa saldırıya dönüşmüştü.

Hacı Esvet Şenyaşar adlı bir esnafın oy istemeye gelen Yıldız ve beraberindekilere “Size verecek oyumuz yok” demesi üzerine başlayan saldırı neticesinde Şenyaşar ve iki oğlu öldürülmüş, Yıldız’ın ise aynı zamanda koruması olan ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da çatışma esnasında hayatını kaybetmişti.

Hastanedeki linçle öldürme anlarını aktaran Şenyaşar ailesi üyeleri, polislerin seyretmekle yetindiğini savunmuştu.

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanlar, Suruç’taki olayın hemen ardından Şenyaşarlar için “PKK’liler” açıklamaları yapmışlardı. Ancak Yıldız’ın yakınlarının saldırısı sonucu iki çocuğuyla birlikte öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’ın, Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda kaydı bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Aileyi tanıyan esnaf Selami Altay ise Esvet Şenyaşar’ın ilçede 25 yıllık esnaf olduğunu, ailenin HDP’li olduğunu ifade ederek, “PKK’li” olarak lanse edilmelerine şöyle tepki göstermişti: “Madem onlar PKK’li, neden AKP’liler gidip PKK’lilerden oy istiyor? PKK’nin ne işi var çarşıda esnaf olarak? Bu söylem ve açıklamaların tamamı yalandır.”


Erdoğan ve bakanlar “PKK’li” demişti: Şenyaşar 19 yıldır Esnaf Odası’na kayıtlıymış

Suruç’ta çocuklarıyla öldürülen Şenyaşar’ın eşi ve ablası yaşananların perde arkasını anlattı

HDP’nin Suruç raporundaki tanık: Hastanenin içinden ‘Öldürdük’ diye bağırıyorlardı

Karamollaoğlu’ndan Suruç açıklaması: İktidar kamplaşma meydana getirip, pay alırım havasına girdi

Suruç’ta babası ve kardeşleri yaşamını yitirmişti: Fadıl Şenyaşar tutuklandı

Previous post
Seçime 4 gün kala: HDP PM üyeleri ve sandık görevlileri gözaltında
Next post
ABD Senatosu'nun kararının ardından: Pentagon'dan F-35 açıklaması