Ana SayfaToplumsal CinsiyetAmeliyat hakkı engellenen trans tutuklu Buse ölüm orucunda

Ameliyat hakkı engellenen trans tutuklu Buse ölüm orucunda

HABER MERKEZİ – Trans kadın tutuklu Buse, cinsiyet geçiş operasyonu engellendiği için 5 Haziran’dan bu yana ölüm orucunda olduğunu duyurdu.

Tekirdağ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan trans kadın tutuklu Buse, avukatı Eren Keskin aracılığıyla 5 Haziran’dan bu yana ölüm orucunda olduğunu duyurdu.

Cinsiyet geçiş operasyonuna izin verilmediği için bu yola başvurduğunu belirten Buse, sağlık hakkına erişmek istediğini kaydetti.

Geçtiğimiz aylarda sağlık hakkına erişimi engellenen trans kadın mahpus Diren Coşkun ile beraber kalan Buse 23 yıldır cezaevinde bulunuyor.

‘Ben artık bu bedenle yaşamak istemiyorum’

Konuyla ilgili Kaos.GL’ye açıklama yapan Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan (KADAV) Derya Özata, şunları söyledi:

“Buse çok uzun süredir cinsiyet geçiş ameliyatı için dilekçeler yazıyor. Geçiş ameliyatının yapılabilmesi için mücadele ediyor. Biz de birlikte dilekçeler yazdık. Yine Av. Eren Keskin de süreci takip etti ve ediyor. Nihayetinde Buse mektubunda hastanenin kendisine ‘cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğuna’ dair rapor verdiğini yazdı. Ardından Adalet Bakanlığı’na tekrar dilekçe yazıldı. Ancak Buse’nin aktardığına göre bakanlıktan hapishaneye, ‘ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur’ diye geri dönüş yapılıyor.”

Özata, Buse ile görüşmeye giden avukata Buse’nin, “Bedenimi kadın olarak görmek istiyorum. Ben artık bu bedenle yaşamak istemiyorum. Ne kadar yaşayacağım, hapishaneden çıkıp çıkamayacağım belli değil” diyor.

Previous post
Dış ticaret açığı ilk beş ayda yüzde 41,4 arttı
Next post
Bahçeli’nin 'kahramanı' Çakıcı’dan yedi gazeteciye saldırı talimatı