Ana SayfaGüncelAvrupalı parlamenter: Seçimi Erdoğan kazanırsa AB üyelik süreci bitmeli

Avrupalı parlamenter: Seçimi Erdoğan kazanırsa AB üyelik süreci bitmeli

HABER MERKEZİ – Hıristiyan Demokrat Birlik partili Avrupalı parlamenter Renate Sommer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerini kazanması halinde Türkiye’nin AB üyelik sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

Almanya’da Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili parlamenter ve Avrupa Parlamentosu üyesi Renate Sommer, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerini kazanması halinde Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Almanya basınına konuşan Sommer, “Avrupa Birliği üyeliği o zaman mümkün olmayacaktır. Avrupa Parlamentosu bu durumda üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesini talep edecektir” dedi.

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyesi olan Sommer, Erdoğan’ın ülkesi açısından Avrupa Birliği’ne hiçbir zaman ciddi bir biçimde yönlendirmeyeceğini, sadece müzakereler sırasında ödenen paraları almak istediğini de belirtti.

“Gümrük Birliği de bloke edilmeli”

Sommer, “Erdoğan’ın hukuk devleti prensiplerini ihlal etmeye ve mutlak iktidarını pekiştirmeye devam etmesi” halinde Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin de bloke edilmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupalı parlamenter, “Eğer yıllardır tarım ürünlerinin, hizmetlerin ve kamu ihalelerinin genişletilmesi planını bloke edersek, bu ekonomik yaptırımlarla eş anlamlı olacaktır. Türkiye acilen yeni ekonomik büyüme itkilerine bağımlı” diye konuştu.

“Mülteci anlaşması iptal edilebilir”

Sommer bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Erdoğan’ın bu durumda imzalanan mülteci anlaşmasını iptal edebileceği endişesine sahip olduğunu belirtti. Böyle bir tehlikenin olduğuna inanmadığını, zira anlaşmanın Ankara’nın çıkarına olduğunu belirten Sommer, Türkiye’nin “Avrupa Birliği’nden mültecilerin ihtiyaçları için 6 milyar Euro aldığını” söyledi.

Türkiye’nin bu mali yardıma ivedilikle ihtiyacı olduğunu söyleyen Sommer “Avrupa Birliği, hemen herkesin varsaydığının aksine Erdoğan’ın lütfuna daha az bağımlı. Daha ziyade tersi geçerli” diye konuştu.

Previous post
CHP Milletvekili adayı Kaboğlu: Bu kez 7 Haziran'dan daha geniş bir karşı dalga söz konusu
Next post
Flormar işçilerinden yürüyüş: 'Sendika girecek başka yolu yok'