Ana SayfaGüncelAYM’ye göre Kaos GL’ye “sapkınların derneği” demek nefret söylemi değilmiş

AYM’ye göre Kaos GL’ye “sapkınların derneği” demek nefret söylemi değilmiş

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, habervaktim.com sitesinde 2012 yılında yayınlanan bir haberde yer alan “Kaos GL isimli sapkınların derneği” ifadesinin nefret söylemi olmadığına karar verdi.

Kaos GL Derneği, habervaktim.com sitesinde 2012 yılında yayınlanan bir haberde “Kaos GL isimli sapkınların derneği” ifadesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren AYM, bu ifadenin nefret söylemi olmadığını ileri sürdü.

AYM, derneğin “maddi ve manevi varlığın korunması hakkı” kapsamında şeref ve itibara ifade özgürlüğünün kullanıldığı gerekçesiyle müdahale edildiğine ilişkin iddiasında “ihlal olmadığına” karar vererek şu ifadeleri kullandı:

“Sorumlu kişiler hakkında ceza yargılaması yürütülmesini gerekli kılacak derecede nefret ve şiddete yöneltme tehlikesi içerdiğinden bahsedilemeyeceği değerlendirilmiştir. Bu bağlamda başvuru konusu haberde şikayet edilen ifadenin “nefret söylemi” boyutuna ulaşmadığına karar verilmiştir. Başvurucunun şeref ve itibarın korunması hakkının ihlal edilmediğine karar verildiğinden etkili başvuru hakkı ve eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine dair iddialarının ayrıca incelenmesine gerek görülmemiştir.”

‘Haber eşcinsellikle ilgii değil, hedef gösterme riski azalır’

Kaos GL’de yer alan habere göre AYM, derneğin başvurusunda belirttiği ‘eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının ihlal edildiği’ yönündeki iddiasını ise incelemedi.

AYM kararında, “haberin eşcinsellikle ilgili olmadığını, kamusal bir tartışma başlatma ya da var olan bir tartışmaya görüş bildirme amacı olmadığı, haberin odak noktasının başka bir tartışma olduğu ve başvuran derneğin hedef gösterilme riskinin azaldığını” söyledi ve ekledi:

“Üstelik başvuru konusu haberde başvurucu Derneğin tam isminin verilmemesi, Dernekten haberi olmayan okuyucuların, Derneğin faaliyet alanına ve “sapkın” kelimesinin yöneldiği kesime ilişkin bir fikirleri olmasını oldukça zorlaştırmaktadır.”