Ana SayfaKitapAzzellini ve Sitrin’in kitabı Türkçede: “Bizi Temsil Edemezler”

Azzellini ve Sitrin’in kitabı Türkçede: “Bizi Temsil Edemezler”

HABER MERKEZİ – Önsözünü David Harvey’in kaleme aldığı Dario Azzellini ve Marina Sitrin’in “Bizi Temsil Edemezler” isimli çalışması Amara Yayıncılık’tan çıktı. Yunanistan’dan Türkiye’ye dünyadaki ret ya da kabul etmeme hareketlerinin incelendiği kitapta, meclislerin, doğrudan demokrasi forumlarının ve yeni hareketler ile savunulan örgütsel biçimlerin geniş bir portresi var.

Dario Azzellini ve Marina Sitrin’in “Bizi Temsil Edemezler: Yunanistan’dan Occupy’a Demokrasinin Yeniden İnşası” isimli çalışması Amara Yayıncılık’tan çıktı.

Ali Yaman Öğüt’ün Türkçeleştirdiği kitabın önsözü David Harvey’e ait. Harvey, kitapta belgelendirilen toplumsal hareketlerin şehirleri muazzam güç gösterileri yoluyla kapatmayı başardığını söylüyor ve ekliyor: “Ve bir şehri kapattığınızda, aslında sermaye birikimine son verebilirsiniz.”

Kitap; Yunanistan, Türkiye, Arjantin ve ABD gibi farklı lokasyonlarda, kitlesel protesto hareketleri nihayetinde demokrasinin ne anlama gelmesi gerektiği sorusunu gündeme getiriyor.

İspanya, Venezuela, Arjantin, ABD, Türkiye ve diğer noktalardaki hareket katılımcıları ile yapılan geniş çaplı röportajlara dayanan kitap, meclislerin, doğrudan demokrasi forumlarının ve yeni hareketler ile savunulan örgütsel biçimlerin geniş bir portresini sunuyor.

Ayrıca Atina’dan Zuccoti Park’a kadar geçen tarihsel süreçte doğrudan ve katılımcı demokrasinin analitik yapısı da kitapta inceleniyor.

Kitabın son bölümde ise Azzellini’nin Rojava izlenimleri yer alıyor ve buradaki dinamiklerin diğer ülkelerdeki kitlesel hareketlerin mücadele biçimleri ile olan benzerliğine dikkat çekiliyor.

Hardt: Kitap, hareketlerin ardındaki yolu görmemize yardımcı oluyor

Ret ya da kabul etmeme hareketlerine dikkat çeken Azzelini ve Sitrin, bu durumu, “Milyonlar ‘Hayır!’ diye bağırarak kabul etmediklerini gösteriyor” diyor.

Michael Hardt’ın kitaba dair yorumu şöyle:

“Sitrin ve Azzellini, aktivistlerin sadece eylemlerini değil ayrıca fikirlerini de öğrenmemizi sağlıyor. Burada toplanılan düşüncelerin birçoğu, özellikle demokrasi konusunda, hareketlerdeki sıra dışı kuramsal zenginleşmeyi ve aktivistlerin hem soyut hem de somut olan politik konseptler ve problemlere yaratıcı bir biçimde nasıl yaklaştıklarını göstermektedir. Bu kitap, hareketlerin karşılaştıkları başlıca zorlukları açıklığa kavuşturuyor ve bu hareketlerin ardındaki yolu görmemize yardımcı oluyor.”