Ana SayfaManşetBekir Ağırdır: Sadece ‘HDP barajı geçsin’ diye gelen oy yarım puan bile değil

Bekir Ağırdır: Sadece ‘HDP barajı geçsin’ diye gelen oy yarım puan bile değil

HABER MERKEZİ – Anketlerde sonuca en yakın tahminleri yapan kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır, 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi. Hürriyet’ten İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Ağırdır, MHP’nin yükselişine, ‘Cumhur İttifakı’nın akıbetine ve CHP’lilerin ‘barajı aşması için HDP’ye oy verdiği’ yönündeki iddialara ilişkin konuştu. Ağırdır’a göre MHP’nin oylarındaki artışın sebebi partisiz veya siyasete tepkili gençlerden aldığı oy; Cumhur İttifakı’nın ömrü 2 yıl; HDP’ye Türklerin içinden sadece “HDP barajı geçsin” diye gelen oy ise yarım puan bile değil. İşte Ağırdır’ın ilgili sorulara yanıtları.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır

MHP’nin oyu nasıl arttı?

Şu anda çok hızlı yorum yapıyoruz. İlçe ilçe, sandık sandık analiz yapıp, 30 Temmuz’da bu analizleri kamuoyuna açıklayacağız. Bugünden hızlıca baktığımda; partisinin son dönemdeki uygulamalarından rahatsız olan ama kimlik ve kutuplaşmanın dışında da düşünemeyen, eli CHP ya da İYİ Parti’ye gitmeyen AK Parti seçmeninin buraya kaydığı anlaşılıyor. İkinci tespitimiz şuydu: MHP, İYİ Parti’nin ortaya çıkışından sonra beklendiği gibi düşük oylara inmemişti ya da İYİ Parti hiçbir zaman o beklenen oylara yükselmemişti. Özellikle metropolün nimetlerine öfkeli ve kızgın gençlerde hem AK Parti hem CHP Türkiye ortalamalarının gerisinde, MHP ve HDP ise daha fazla oy alıyor. Aslında bu gençlerin birinci partisi hâlâ partisizlik veya siyasete tepki. Sanırım MHP’deki bu artışın bir sebebi de o gençlikten aldığı oy.

Cumhur İttifakı ile Meclis’te birliktelik sürer mi? Sözgelimi; 2019’daki yerel seçimlerde yine bir ittifak olabilir mi?

İki yıl sürecektir. 2023 seçimlerine kadar süreceğini sanmıyorum. Dün Devlet Bey’in konuşmasında söylediği iki önemli cümle var. Birincisi: MHP kilit parti, ki doğru. İkincisi; “Denge ve denetleme görevini vatandaş bize verdi” diyor. Bu mesaj AK Parti’ye. Yani ben baştan beri Devlet Bey ve MHP’nin sadece kendi ikbali için değil, devlette de var olan bir zihniyetin temsilcisi olarak iktidara ortak bir ittifak içinde olduklarını var sayıyorum. Şimdi o zihniyet, “Ben buradayım ve seninle güçlü bir koalisyon içindeyiz” demiş oldu. Uyum yasalarında bir sorun beklemiyorum. Ama asıl daha sonra, reel sorunlarla karşı karşıya geldiğimizde muhtemelen gerilimler başlayacaktır.

Belli bir kesim, CHP’lilere ‘barajı aşması için HDP’e oy verin’ çağrısında bulundu. Etkisi oldu mu?

Hayır, çok fazla değil. Bu 11.6’nın 10 puanı zaten Kürt yurttaşlarımızın. Türklerin içinden sadece “HDP barajı geçsin” diye gelen oy yarım puan bile değildir. Cumhurbaşkanı adayı hapiste, örgütlerde tutuklular var, yüzde 12’lerde oy alıyorsa, başarıdır.


Röportajın tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sur’daki ablukadan kurtuldu, tutuklandı, bugün HDP’den vekil oldu: Remziye Tosun
Sonraki Haber
LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi’ni imzalayan 16 milletvekili Meclis'te