Ana SayfaDünyaBM: Bir yılda 10 binden fazla çocuk yaşamını yitirdi ya da uzuvlarını kaybetti

BM: Bir yılda 10 binden fazla çocuk yaşamını yitirdi ya da uzuvlarını kaybetti

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, 2017 yılında dünya çapında 10 binden fazla çocuğun yaşamını yitirdiğini ya da uzvunu kaybettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM), New York’taki merkezinde ‘Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar’ raporunu açıkladı.

Rapora göre 2017 yılında dünya çapında yaşanan çatışmalarda 10 binden fazla çocuk yaşamını yitirdi ya da uzvunu kaybetti.

BM tarafından yapılan açıklamada, kayıtlara geçen çocuklara karşı işlenen 21 bin dolayındaki suç vakası arasında, cinsel şiddet, okul ve hastane saldırıları ile çocukların asker olarak kullanılmasının da bulunduğu kaydedildi.

DW Türkçe’nin haberine göre bu suçların 6 bin kadarı, Myanmar, Suriye ve Yemen’in de aralarında bulunduğu ülkelerin hükümet kuvvetleri güçleri, 15 bini ise diğer silahlı gruplar tarafından işlendi.

Rapordaki verilere göre Suriye’deki 2 bin 896 çocuk zorla suça itildi, Myanmar, Irak, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Kongo’da da çocuklara karşı işlenen suçlarda artış gözlemlendi.

Ayrıca silahlı gruplar tarafından kaçırılan ya da cinsel saldırıya uğrayan çocuk askerlerin sayısında da artış kaydedildi.

Çocuk ölümleri bir yılda 2 bin arttı

2016 yılındaki silahlı çatışmalar sırasında 8 bin çocuk öldürülmüş ya da uzvunu kaybetmişti. Bu sayı 2017 yılında ise 2 bin arttı.

BM özel temsilcisi Virginia Gamba Suriye’nin birçok yerinde sivillerin kuşatılarak açlıktan ölüme mahkûm edildiğini söyledi.